Partnerbericht

Bijdragen aan een beter milieu met financieel voordeel

Veel mensen denken dat ze hele grote aanpassingen moeten doen of veel dingen moeten laten om een bijdrage te leveren aan een beter milieu. Toch valt dat best mee. Milieubewust leven hoeft ook helemaal niet duur te zijn. Sterker nog: het kan zelfs een financieel voordeel opleveren.

Gebruik je duurzame energie?

Allereerst kun je bijvoorbeeld eens naar de energie die je verbruikt kijken. Heb je al groene stroom, bijvoorbeeld van zonnepanelen? Of levert jouw energieleverancier groene stroom? Probeer eens een energievergelijker. Hier kun je niet alleen kijken welke leverancier groene energie levert, maar ook hoe je op je maandlasten bespaart.

 

Zon als droger

Denk ook eens na over je droger. Heb je die echt nodig of kan deze vervangen worden door een wasrek of een waslijn? Een droger slurpt namelijk stroom en is een behoorlijke belasting voor het milieu. Als je echt niet zonder droger kunt, kun je misschien kiezen voor een warmtepompdroger. In aanschaf is deze droger duurder, maar je verdient het meestal wel terug via je energierekening.

 

Kopen, kopen, kopen…

Een andere manier om geld te besparen en het milieu te ontlasten is minder kleding kopen. Tijdens het productieproces van kleding worden namelijk ontzettend veel chemicaliën en grondstoffen gebruikt. Alleen al om een spijkerbroek te maken is er ongeveer 8000 liter water nodig. Wil je toch regelmatig wat anders aan? Snuffel dan eens bij vrienden of vriendinnen in de kast. Hier hangt ongetwijfeld iets in wat je kunt dragen op bijvoorbeeld dat feest van het werk. Er zijn trouwens ook kledingbibliotheken.

 

Recyclen en upcyclen

Gooi ook niet alles zo snel weg. Maak er of iemand blij mee of blaas het nieuw leven in. Of het nu om kleding gaat of om iets anders, met een beetje creativiteit kun je er vaak weer iets anders leuks van maken. Lijm bijvoorbeeld dat gebroken bord met een gouden lijm. Je servies wordt zo wel heel uniek. Je zou er bijna alle borden kapot voor gooien. Een mooi voorbeeld van upcycling.

 

Milieubewust onder de douche

Maak ook je eigen shampoo. Ten eerste kun je hier veel verpakkingsmateriaal mee besparen, maar ook vervuilde stoffen en microplastics. Was je haar één keer in de twee weken met water wat vermengd is met baking soda. Je kunt eventueel nog wat organische zeepvlokken toevoegen. In eerste instantie lijkt je haar vet, maar na een paar weekjes danst je haar als nooit tevoren. Zet als je gaat douchen ook gelijk een emmer in de douche. Met het water dat je hierin opvangt, kun je het toilet doorspoelen of de planten water geven (indien er geen zeepsop in zit). Als je dit niet doet loopt het schone water zo het riool in en dat is eigenlijk zonde.

 

Samen rijden

 

Tot slot kun je ervoor kiezen om een auto te delen. Niet alleen door bijvoorbeeld samen met anderen in één auto naar het werk te rijden, maar ook op een andere manier. De meeste auto’s staan namelijk regelmatig stil en nemen dan een parkeerplek in. Als je een auto deelt, zijn er niet alleen minder parkeerplekken bezet, maar kun je ook de kosten voor de auto delen. En zo bespaar je ook weer geld. Klinkt zelfs als een leuke uitdaging, of niet?