Partnerbericht

Bibliotheek Hobhouse geopend!!!

Toen de Engelse schrijfster Doris Lessing in 2008 de Nobelprijs voor de literatuur kreeg schreef ze een speech. Daarin stond dat de mensen in Zimbabwe die zuchten onder het plunderbewind van Robert Mugabe en de zijnen, niet alleen honger hebben naar voedsel maar ook naar kennis. Want de mensen daar zijn goed opgeleid maar kunnen geen boeken betalen. Daarom heeft de Stichting Stedenband Haarlem-Mutare afgelopen jaar de campagne LEESHONGER opgezet.  Op  23 januari 2009 ging de campagne Leeshonger van start in de Centrale Bibliotheek Haarlem. Op de plek waar het begon werd Leeshonger op woensdag 25 februari ook weer  afgesloten, en lazen bekende schrijvers en anderen – voor uit het werk van Zimbabwaanse schrijvers.  Op beide avonden werd de muziek verzorgd door het Wings Ensemble o.l.v. Leendert Booijens.

 

Inzameling

Met Leeshonger vroegen we de Haarlemmers hun boekenkast te plunderen en alle Engelstalige boeken die ze kunnen missen naar een van de inzamelpunten te brengen. Dat is massaal gedaan. Veel mensen uit de omgeving hebben hier op gereageerd. In totaal hebben we 358 verhuisdozen met boeken opnieuw verzendklaar gemaakt. Naast de ingezamelde boeken is de container gevuld met een servicebusje van woningcorporatie Pré Wonen, veel fitnessapparatuur voor de sportschool van Mutare Haarlem Sportleaders, rolstoelen voor gehandicapte kinderen, kinderspeelgoed, sportkleding en materiaal van Stichting Afrika een Dorp, Stichting Kura Uone en Sport For Socialisation.

 

Voor de verscheping werd geld ingezameld via fondsen en particulieren. Hiervoor hebben we bijdragen ontvangen van de Ruigrokstichting, de Stichting Katholieke Openbare Bibliotheek, Internationale School Amsterdam, Stichting de Drie Gebroeders, bouwbedrijf de Nijs en de gemeente Haarlem. De familie Vink uit Spaarndam bedanken we heel hartelijk voor het op hun erf zetten van de container en servicebusje en Elan Wonen voor het beschikbaar stellen van opslagruimte in het voormalige Adriaan Pauwcollege.

 

Op YouTube is een filmpje te zien van het verloop van het project:

 

http://www.youtube.com/watch?v=C8GtDSXU4B8