Partnerbericht

Best Briljant: zonnestroom opwekken in een zonnepark

Twee jaar geleden ben ik met twee compagnons energiebedrijf Vrijopnaam begonnen. Wij vroegen ons af waarom je nog stroom zou kopen als je het zelf kunt opwekken. De voordelen van zelf opwekken zijn talrijk, eigenlijk is hier geen discussie over. Alleen bracht het een hoop rompslomp mee.

Waarom stroom kopen als je het zelf kunt opwekken?

Mijn dak was niet groot genoeg en de ligging ten opzichte van de zon belabberd. Ik zag op tegen het gedoe en de onzekerheid over rendement en terugverdientijd. In mijn buurt was geen Postcoderoos-project of energiecoöperatie actief. En eigenlijk had ik daar ook helemaal geen zin in. Wat als ik zou gaan verhuizen?

Zonnestroom opwekken in een zonnepark
Het antwoord kwam toen Marc, een van mijn compagnons, belde en vroeg of ik niet mee wilde doen ‘zonnestroom voor iedereen bereikbaar en betaalbaar te maken’. Het idee was eenvoudig: 100% zonnestroom uit Nederland leveren en daarnaast iedereen in staat stellen zelf zonnestroom op te wekken in een zonnepark. Alleen energieleverancier worden en enkele zonneparken bouwen!

Wat vinden mensen er dan toch ingewikkeld aan? Of anders gezegd, wat kunnen we nog duidelijker uitleggen.
Je neemt niet alleen zonnestroom af, je investeert ook in zonnepanelen. Alleen liggen die in een zonnepark, en niet op je eigen dak. Daar komt een aantal dingen bij kijken die mensen lastiger vinden om te beoordelen en vergelijken.

(1) Naar een nul rekening
Mensen verwachten dat hun energierekening naar nul kan gaan wanneer ze zelf opwekken met zonnepanelen. Je maandbedrag daalt zeker. Echter: een energieleverancier factureert ook diensten van de netbeheerder en de overheid blijft belastingen innen. En soms vergeten mensen dat ze gas afnemen. Op nul zal je niet komen en dit blijkt soms een teleurstelling. Ondanks het mooie rendement vergelijkbaar met een spaarrente van 6,5%.

(2) De energiewereld is vol met cowboys
Soms lijkt het of je bij een andere energieleverancier minder betaalt, terwijl je daar niet zelf opwekt. De energiewereld is vol met cowboys. I-pads, welkombonussen of een telefoonabonnement erbij. Van alles wordt gedaan om de consument te verleiden. Alle leveranciers van goedkope deals schroeven de prijs na jaar 1 fors op. Alleen zelf opwekken op eigen dak is financieel voordeliger, de rest is marketing.

(3) Vandebron
We hebben een concullega met op het eerste gezicht een vergelijkbaar aanbod: Vandebron. Ik krijg regelmatig de vraag “Draag ik meer bij aan de energietransitie als ik bij jullie ga opwekken, dan wanneer ik bij Vandebron klant blijf?”. Pas als er geïnvesteerd en ontwikkeld wordt, komt er meer duurzame opwekcapaciteit. Vrijopnaam is ontwikkelaar, producent én leverancier. Een partij als Vandebron is alleen leverancier, zij koopt stroom in bij partijen die al duurzame energie produceren. Zij neemt geen initiatief en risico om ervoor te zorgen dat er meer productiecapaciteit bij komt. En dat is nu net één van de grote opgaves van de energietransitie.

Energieleverancier om het eenvoudig en goedkoop te houden
Wij hebben nooit de ambitie gehad om energieleverancier te worden. Wij hebben de missie om iedereen zelf zonnestroom op te laten wekken. Omdat het leuk, financieel aantrekkelijk én duurzaam is.

Om het financiële voordeel eenvoudig en tegen lage kosten door te geven aan de consument, hebben we ervoor gekozen energieleverancier te worden. Je kan zo kiezen hoeveel van je eigen stroomverbruik je zelf opwekt en via een factuur die je toch al ontvangt, krijg je je voordeel. Daarom leggen we ook geen winstmarge op je overig stroom- en eventueel gasverbruik. Wij verdienen alleen aan de vaste leveringskosten. Een vast bedrag per maand voor de administratie en klantenservice.

Best Briljant.