Partnerbericht

Ben je klaar voor jouw klimaatneutrale vakantie?

De vakantie staat voor de deur. Nederland gaat weer massaal op pad met de auto, (camper)bus of het vliegtuig. Of milieuvriendelijker: per trein, fiets of te voet. Dat laatste juichen we natuurlijk toe. Want voorkomen is beter dan genezen. Maar als je dan toch de auto of het vliegtuig pakt, doe het dan op zijn minst klimaatvriendelijk en compenseer je CO2-uitstoot. Wil je weten hoe het werkt, wat het kost en of het zinvol is? Wij leggen het graag even uit.

Wat kost een klimaatneutrale vakantie?

Vakantie is al duur genoeg, dus laten we gelijk maar met een belangrijke vraag beginnen: Wat kost het? We hebben goed nieuws. De kosten om je uitstoot te compenseren vallen erg mee. Althans dat horen wij vaak van onze donateurs. Drie voorbeelden. Een autorit (op benzine) van Utrecht naar Marseille en weer terug kost bijvoorbeeld €6,30 in totaal. Ga je met het vliegtuig van Amsterdam naar Athene, dan compenseer je je retour voor €10,91. Staat er een verre reis op het programma? Voor €35,60 vlieg je CO2-neutraal heen en weer naar Kaapstad.

Hoe het werkt

Bossen nemen koolstof (CO2) op. Deze koolstof wordt opgeslagen in de stam en de takken van de boom, maar ook in de grond. De hoeveelheid CO2 die een bos vastlegt, kan worden vertaald naar CO2-rechten, ook wel credits genoemd. Eén CO2-credit staat voor 1 ton CO2-uitstoot. Met behulp van onze rekentool op de website, bereken jij de hoeveelheid ton CO2 uitstoot van jouw reis. Vervolgens kun je een donatie doen voor CO2-credits om zo jouw uitstoot te compenseren. Nog steeds ingewikkeld? Onderstaande infographic maakt het vast duidelijker.

Is het betrouwbaar

Trees for All is een stichting zonder winstoogmerk en een erkend goed doel. Wij zijn de enige stichting in Nederland met CBF keurmerk waar je kunt compenseren. De projecten van Trees for All zijn allemaal gecertificeerd en voldoen aan de strenge criteria van de standaard (Gold standard, Plan Vivo, VCS). Dit betekent dat alle CO2-rechten zijn gevalideerd en geregistreerd. Via diverse onafhankelijke controles wordt aantoonbaar gemaakt dat jouw CO2-uitstoot daadwerkelijk is vastgelegd.

Heeft het zin

Tja, dat is natuurlijk een vraag die een ieder voor zichzelf moet beantwoorden. Als reduceren nog niet kan, zien wij compenseren in ieder geval als een goed en groen alternatief op weg naar een duurzame toekomst. Met behulp van jouw donatie voor CO2-compensatie wordt nieuw bos aangeplant en bestaand bos beschermd. Dit doen we in samenwerking met de lokale bevolking. Dit betekent dus niet alleen investeren in mooie natuurgebieden die CO2 uit de lucht halen, maar ook in de sociaal economische ontwikkeling van de mensen die in de omgeving van de projecten leven.

Overtuigd?

Ja, ik ga CO2-neutraal op vakantie! Via deze pagina kun je jouw CO2-footprint berekenen en meteen je uitstoot compenseren.