Partnerbericht

Bee light, be right

Het is 2016. We vinden duurzaamheid belangrijk en willen ook mooie spullen. Dit lijkt niet goed samen te gaan, maar dat hoeft niet zo te zijn. Bart de Groot besloot een eigen bedrijf op te richten waarmee de wilde bij wordt geholpen door de verkoop van een 3D geprinte designlamp. Deze is volledig biologisch afbreekbaar en met groene stroom ontwikkeld.

Geïnspireerd door bijen

Bart is geïnspireerd door de wilde bij. Het beestje dat nu ernstig in zijn voortbestaan wordt bedreigd. Het beestje dat voor leven zorgt in zelfs de meeste afgelegen, moeizame gebieden in de wereld. Het beestje dat daardoor een fundamenteel onderdeel in het ecosysteem is. Toen Bart tien jaar geleden begon, hoorde je nog niemand over de wilde bij, maar inmiddels zijn er tientallen stichtingen en projecten opgericht om deze te redden. Er moet actie ondernomen worden om de bijenbevolking er weer bovenop te krijgen, zodat bijen ervoor kunnen blijven zorgen dat planten evolueren en voortplanten. Zo zorgen wij samen met de bij voor onze groene wereld.

Dutch Design: Beelight

Bart: “Ik had altijd het verlangen om iets te ontwerpen waarmee ik mijn steentje kon bijdragen”. Dit verlangen werd omgezet in werkelijkheid met de Beelight. De Beelight is een lamp die volledig 3D geprint is, waardoor er geen sprake is van afval en is daarnaast volledig biologisch afbreekbaar. “Het is een lamp waarbij het proces van 3D printing vergelijkbaar is met het proces waarop een bij haar honinggraat maakt, maar dat is niet alles: de 3D printer draait volledig op groene stroom uit de polder en de verpakking is gemaakt van gerecycled karton.”  
Daarnaast is de Beelight ook gewoon een vet ontwerp, met de honingraat als uitganspunt. Hoe de wilde bij hiermee geholpen word? 10% van de winst gaat in zijn geheel direct naar een van de vier projecten die zij steunen. Het gaat hier dus een volledig duurzaam concept dat ook nog eens goed staat in bijvoorbeeld je woonkamer, boven je eettafel of op kantoor!

Zo helpen zij de wilde bij

De projecten die worden gesteund zijn allemaal divers in hun benadering om de wilde bij te helpen. Zo is het buurtcentrum Midwest aan het investeren in hun grote bijentuin met fruitbomen, leibomen en struiken. Daarnaast is er ook een imker. Het project in het Kunstfort in Vijfhuizen is echter weer gericht op educatie over bijen en preventie van habitatbeschadiging. Dit wordt gedaan door middel van een bijenmuseum: een meerjarig ecologisch kunstproject dat thema’s raakt zoals duurzaamheid, biodiversiteit, ecologie, ambacht, voedselbeleid, en bijen(sterfte). Een duurzame mentaliteitsverandering is hierbij de hoofdgedachte. Het derde project betreft het bijenhuis in Wageningen dat zowel een bijentuin, als een imkerwinkel heeft. Het laatste project betreft de bijentuin Vlla. Hier wordt hard gewerkt aan het diversifiëren van de bijentuin. Meer bloemen, meer bomen, meer bijen!

Wees onderdeel van de toekomst!

3D printing is hot. Het bied eindeloze mogelijkheden om op duurzame wijze diverse producten te printen. Het is echter een nieuwe ontwikkeling wat betekent dat weinig mensen de kans hebben daadwerkelijk een product aan te schaffen dat 3D geprint is. U hebt die mogelijkheid wel door mee te doen met de crowdfundingcampagne op Oneplanetcrowd. U krijgt € 40 korting op de Beelight. Met dit vernieuwende design bent u dus niet alleen een van de lucky few maar steunt u ook de bij, ons ecosysteem, oftewel onze toekomst.