Partnerbericht

Barbara Harrell-Bond: a life not ordinary

Op 11 juli 2018 overleed academica, vluchtelingenactivist en oprichter van het Oxford Refugee Studies Centre, Barbara Harrell-Bond. Als eerbetoon aan haar werk, vertoont de International Humanitarian Studies Association op woensdag 29 augustus in het Humanity House de documentaire ‘Barbara Harrell: a life not ordinary’ in combinatie met een sprekers-programma. 

De documentaire ‘Barbara Harrell: a life not ordinary’ toont het persoonlijke leven en de levenslange inzet en prestaties van Barbara Harrell. Na haar ervaringen in het Saharawi vluchtelingenkamp in Algerije in 1980 en de humanitaire crisis in Soedan in 1982, richt zij het Refugee Studies Centre in Oxford op. Naast academica, bleef zij een levenslange voorvechter van vluchtelingenrechten. In een periode waarin de rechten van vluchtelingen steeds meer in het nauw komen, is de stem en visie van Barbara Harrell extra belangrijk.

Voorafgaand aan de film is er een korte introductie van Jeff Handmaker, universitair hoofddocent in recht, mensenrechten en ontwikkeling aan het International Institute of Social Studies (ISS-EUR). Hij heeft Barbara Harrell persoonlijk gekend. Na afloop van de film praten we verder met hem en met antropoloog en schrijfster Roanne van Voorst over de invloed van Barbara Harrel-Bond op de humanitaire wereld.

Over de sprekers

  • Jeff Handmaker. Jeff Handmaker is universitair hoofddocent aan het International Institute of Social Studies. Zijn onderzoek richt zicht zich op het potentieel van legale mobilisatie voor progressieve, structurele verandering.
  • Roanne van Voorst. Roanne van Voorst is antropoloog en schrijfster. Jarenlang heeft zij onderzoek gedaan naar de thema’s risico en veiligheid. Recent heeft zij het project ‘Veilig/onveilig‘ opgezet, een rondreizende foto-expositie over het thema veiligheid, waarin vluchtelingen en veteranen in hun eigen beelden en woorden laten zien wat je nodig hebt om je ergens thuis te voelen.
  • Moderator is Rodrigo Mena Fluhman. Rodrigo Mena Fluhman is onderzoeker aan het Institute of Social Studies. Daar is hij betrokken bij het project ‘When disasters meets conflict’. Hij heeft veldwerk gedaan in conflictgebieden in Afrika, Azië en Latijns-Amerika

    Voor meer informatie en tickets ga naar: https://www.humanityhouse.org/agenda/barbara-harrell-bond-a-life-not-ordinary/