Partnerbericht

AzG: vrouw gedood bij gerichte aanval ambulance Centr.-Afr. Republiek

'We zijn ontzet en boos dat de moeder van onze patiënt is doodgeschoten,' verklaart Nicole Henze, landencoördinator van Artsen zonder Grenzen in de Centraal-Afrikaanse Republiek. 'Deze aanval is onaanvaardbaar. Onze ambulance was onmiskenbaar het doelwit van een gerichte aanval. Dit betekent dat wij onze activiteiten in afgelegen gebieden en onze aanwezigheid in het land, moeten herzien. Alle gewapende personen zijn verplicht humanitaire hulp te respecteren. Dus ook respect voor de veiligheid van ons medisch personeel en bovenal, onze patiënten.'

 

De moord volgt een reeks van aanvallen en bedreigingen gericht tegen humanitaire organisaties en gezondheidswerkers in de afgelopen maanden. In juni werd in het noordwesten een hulpverlener van Artsen zonder Grenzen, Elsa Serfass, doodgeschoten door rebellen. Dit leidde ertoe dat de medische noodhulporganisatie haar activiteiten tijdelijk op een laag pitje moest zetten.

 

Voor de aanval gaven medewerkers van Artsen zonder Grenzen medische basiszorg aan de bevolking van afgelegen gebieden. Patiënten die meer specialistische zorg nodig hadden, werden naar voorzieningen gebracht die beter uitgerust waren. Artsen zonder Grenzen denkt dat zij onder de huidige omstandigheden geen hulp kan bieden.

 

Grote delen van de bevolking van het noorden van de Centraal-Afrikaanse Republiek lijden onder overvallen op de weg en misbruik door gewapende groepen. Dorpen worden aangevallen, geplunderd en tot de grond afgebrand. Mensen vluchten noodgedwongen de bossen in waar zij nauwelijks toegang hebben tot medische zorg.

 

In de noordoostelijke Vakaga-provincie biedt Artsen zonder Grenzen hulp aan 35.000 mensen met mobiele hulpposten en klinieken in de plaatsen Birao en Gordil. Daarnaast werkt Artsen zonder Grenzen op zeven andere locaties in Ouham-Pendé, Ouham en Nana-Grébizi in het noordwesten van het land. De teams bieden noodchirurgie, primaire en secondaire gezondheidszorg en behandelen patiënten voor tuberculose, hiv/aids en slaapziekte. Artsen zonder Grenzen werkt sinds 1997 in de Centraal-Afrikaanse Republiek.

 

Woordvoerders (Engelstalig) en rechtenvrije foto's zijn beschikbaar. Voor meer informatie: afdeling persvoorlichting Artsen zonder Grenzen, Rolinda Montsma: telefoon 020 520 8958 of 06 50 50 53 05, rolinda.montsma@amsterdam.msf.org. www.artsenzondergrenzen.nl