De strijd tegen de plannen van Vedanta loopt al jaren en werd gesteund door bekende mensen als Michael Palin en Bianca Jagger. De overheid heeft de vergunning mede geweigerd omdat Vedanta op een schokkende manier de rechten van de lokale bevolking negeert, aldus de Indiase minister van Milieu.

Schrijnend
De mijnbouwsector loopt enorm achter op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Bedrijven die actief zijn in de mijnbouwindustrie hebben nauwelijks aandacht voor milieu en mensenrechten. Veel van de schrijnendste voorbeelden van milieuvervuiling en schending van mensenrechten betreffen juist deze sector, ondanks allerlei initiatieven van de sector zelf voor verbetering.

Dit geval betreft Vedanta, maar het kan ook gaan om BP in de Golf van Mexico, Shell in Nigeria, Freeport in Indonesië en de kolenmijnen in Columbia. In al deze gevallen nemen mijnbouwondernemingen enorme milieurisico’s, ten koste van de lokale bevolking.

Uitsluiten van investering
De ASN Bank is erg blij met het Indiase besluit. Volgens ons komen in de sector mijnbouw zoveel misstanden voor, dat wij de hele sector hebben uitgesloten van investeringen en beleggingen. Wij vinden dat banken en beleggers veel vaker mijnbouwbedrijven zouden moeten uitsluiten van investeringen. Zulke investeringen zijn immers niet in overeenstemming met internationale verdragen op het gebied van biodiversiteit en mensenrechten.

asnbank1

ASN Bank

ASN Bank is de klimaatbank van Nederland die bankiert met respect voor mens, dier en natuur. Daarnaast dragen we ook op andere manieren bij …
Profielpagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer