Partnerbericht

Artsen zonder Grenzen voert actie

'Kind van de rekening zijn de miljoenen patiënten wier behandeling van merkloze medicijnen afhangt,' zegt Michel Farkas, directielid van Artsen zonder Grenzen. 'Vijftig procent van alle aidsremmers in arme landen komt uit India. Tachtig procent van de 80.000 aidspatiënten die Artsen zonder Grenzen in 32 landen behandelt, hebben met Indiase merkloze aidsmedicatie weer kans op leven. Als Novartis de zaak wint, kan dat betekenen dat de apotheek van de arme landen zijn deuren sluit. Dat mag niet gebeuren: daarom vragen wij iedereen ons te helpen door onze petitie te tekenen om Novartis te vragen te stoppen met hun rechtszaak.'

 

In verschillende landen wordt actie gevoerd: op 15 februari zullen Indiase belangenverenigingen voor kanker en hiv/aidspatiënten demonstreren voor het rechtsgebouw in Chennai in Zuid-India waar de hoorzitting plaatsvindt. Artsen zonder Grenzen zal dezelfde dag een demonstratie houden voor het Europese hoofdkantoor van Novartis in Brussel. Ruth Dreifuss, voormalig president van Zwitserland en voorzitter van het Comité intellectueel eigendomsrecht, innovatie en volksgezondheid (CIPIH) van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), houdt op 15 februari een persbriefing in Genève samen met hulporganisatie Oxfam en Zwitserse hulporganisatie Bern Declaration.

 

Desmond Tutu werkt aan een brief waarin hij de premier van India oproept de patentwet van India te verdedigen. Vijf Europarlementariërs, waaronder Nederlanders Max van den Berg en Dorette Corbey, hebben na een openbare zitting op 23 januari over de zaak waarbij Artsen zonder Grenzen, Oxfam en Novartis vertegenwoordigd waren, een open brief gestuurd naar de topman van Novartis waarin zij in naam van het algemeen belang hem vroegen de zaak tegen de Indiase overheid stop te zetten.

 

De petitie kan getekend worden via www.artsenzondergrenzen.nl/slikkenofstikken.