Arjan Hehenkamp, directeur operaties van Artsen zonder Grenzen: 'Wij zien de negatieve gevolgen van het geven van noodhulp als onderdeel van een groter pakket. In de DR Congo kreeg het vredesproces de prioriteit, met als gevolg dat er geen geld voor de voedselcrisis in Katanga werd vrijgemaakt. In het geval van Somalië volgen institutionele donoren de internationale politieke prioriteiten, waardoor er zo goed als niets wordt gedaan aan de enorme humanitaire ramp die zich daar afspeelt. De noodsituatie als gevolg van hevige gevechten in de Centraal-Afrikaanse Republiek kreeg pas laat vorig jaar aandacht op internationaal niveau. Het gevolg: andere hulporganisaties ontbreken en wij zijn vaak als enige ter plaatse. Onze medische hulp aan slachtoffers in oorlogs- en conflictgebieden is daarom nog harder nodig. Daarom maken wij een duidelijke keuze: wij gaan ons nog sterker richten op levensreddende hulp aan directe slachtoffers van geweld.'
Deze keuze betekent ook dat de medische noodhulporganisatie alles gaat doen om bij mensen te komen in gebieden waar geweld de noodhulpverlening erg gevaarlijk maakt. In Somalië bijvoorbeeld, en in Irak. Artsen zonder Grenzen traint de lokale artsen zodat ze leren werken onder oorlogsomstandigheden en voorziet ziekenhuizen van medisch materiaal zodat ze alle gewonden kunnen opereren. In haar jaarverslag stelt de hulporganisatie dat zij niet alleen noodhulp zal (blijven) verstrekken op plekken die het tv-nieuws halen, maar vooral daar waar de mensen door de rest van de wereld lijken te zijn vergeten. Zoals bijvoorbeeld de slachtoffers van geweld in vergeten conflictgebieden in India en de aidsdoden in Myanmar.
In 2006 werkte Artsen zonder Grenzen in 29 landen, waar 965 internationale medewerkers samenwerkten met 6.450 lokale medewerkers. In totaal behandelden zij meer dan 3,4 miljoen patiënten en verrichtten zij 21.000 chirurgische ingrepen, waarvan het merendeel spoedoperaties. 11.540 hiv/aidspatiënten zijn begonnen aan een behandeling met aidsremmers, 11.000 patiënten werden voor tuberculose behandeld en 38.000 vrouwen brachten hun kind ter wereld in een kliniek van Artsen zonder Grenzen.