Partnerbericht

Artsen zonder Grenzen: hulpverlening Zuid-Libanon gaat door ondanks onveilige situatie

'Om zonder onderscheid alle bewegingsruimte te beperken, zal alleen maar leiden tot meer doden en ellende onder de burgerbevolking,' zegt Rowan Gillies, internationaal voorzitter van Artsen zonder Grenzen vanuit Beiroet. Afgelopen maandag liet Israël weten dat elk bewegend voertuig ten zuiden van de Litani-rivier als een doelwit werd beschouwd. 'Om zo de hulpverlening aan de burgerbevolking te verlammen is onacceptabel en we zullen dan ook doorgaan met het verstrekken van die hulp.'

 

Terwijl het aantal gewonden onder de burgerbevolking toeneemt krijgen steeds meer ziekenhuizen en klinieken te maken met tekorten aan medisch materiaal, brandstof en voedsel voor patiënten en staf. Vooral ten zuiden van de rivier Litani in het zuiden van het land. De medische hulpverlening die nog altijd door Libanezen zelf wordt verstrekt, komt in het gedrang. AzG is erg bezorgd over de situatie in een aantal klinieken die niet meer bereikt kunnen worden en de gevolgen voor hen die geen gebruik meer kunnen maken van medische noodhulp.

 

Al voordat deze laatste maatregel werd afgekondigd werd het al moeilijker om de mensen te bereiken die hulp nodig hebben. De enige overgebleven brug over de Litani rivier is vernietigd en het wordt voor hulpverleners steeds onveiliger om te kunnen werken. Afgelopen maandag zijn in het zuiden van Libanon twee konvooien van AzG bijna geraakt door artillerie en luchtaanvallen. Zowel de Israëlische als de Libanese autoriteiten waren van tevoren ingelicht over deze duidelijk herkenbare konvooien van AzG.

 

Artsen zonder Grenzen verleent op dit moment medische noodhulp in Beiroet,

de Chouf regio, Jezzine, Sidon en Tyrus