Partnerbericht

APK voor je lichaam met een bodyscan

Bij een gelukkig en duurzaam leven is niks belangrijker dan je gezondheid. Daarom ga je met pijntjes, klachten zoals vermoeidheid of onverklaarbare veranderingen in je lichaam naar de huisarts. Maar misschien maak je je zorgen over je gezondheid. Of heb je behoefte aan inzicht vóórdat je klachten krijgt. Een bodyscan is hier een manier voor. Wat kan een total bodyscan je opleveren? En wat zijn de nadelen?

Wat is een total bodyscan?

Bij een total bodyscan wordt je lichaam uitgebreid gescreend op bepaalde aandoeningen en ziekten. Een total bodyscan wordt ook wel een full bodyscan of ‘pret’scan genoemd. Het doel van zo’n onderzoek is het opsporen van problemen of ziektes in een vroeg stadium. Een soort APK (algemene periodieke keuring) voor je lichaam. Voor deze health checks wordt onder andere gebruik gemaakt van MRI (magnetic resonance imaging) of CT (computer tomografie).

In de Nederlandse zorg worden MRI- of CT-scans alleen gebruikt voor onderzoek wanneer daar aanleiding voor is. Het is verboden om zonder specialistische verwijsbrief een scan te ondergaan. Daarom wijken commerciële organisaties die een total bodyscan aanbieden uit naar Duitsland.

Hoe werkt een bodyscan?

Er zijn verschillende soorten bodyscans. Doorgaans bestaat een total bodyscan onder andere uit een MRI scan van het bovenlichaam en hart- en longonderzoek. Ook wordt daarbij door artsen vaak een uitgebreid laboratoriumonderzoek gedaan van bloed en urine. Je kunt hier, wanneer gewenst, ook andere preventieve gezondheidsonderzoeken aan toevoegen. Zoals een inwendig darmonderzoek (coloscopie), maag (gastroscopie) en (PET) CT scan onderzoek.

Welk type scan gemaakt wordt, is afhankelijk van het onderzoek en de individuele situatie. Een MRI kan bijvoorbeeld niet gemaakt worden wanneer je metalen in je lichaam hebt. Ook sommige pacemakers en insulinepompen raken ontregeld door het magnetische veld. Een CT scan maakt gebruik van röntgenstraling; dit is slecht voor je gezondheid. Daarom dient een CT scan alleen uitgevoerd worden wanneer hier een medische aanleiding voor is.

Eén van de grootste aanbieders op het gebied van preventief medisch onderzoek waar je een total bodyscan kan laten maken, is Privatescan.

Waarom een total bodyscan

Ongeveer tien procent van de Nederlanders maakt wel eens gebruik van een gezondheidscheck zoals een total bodyscan. Er zijn verschillende redenen waarom mensen hiervoor kiezen. Ze hebben bijvoorbeeld (vage) klachten maar worden niet (snel genoeg) geholpen in de reguliere zorg. Of ze maken zich zorgen over hun gezondheid zonder een specifiek aanwijsbare reden. Met een preventief medisch onderzoek, kunnen gezondheidsproblemen in een vroeg(er) stadium worden ontdekt. De kans op genezing is dan veel groter.

Een bijkomend voordeel is dat een health check kan leiden tot een verbetering van je levensstijl. Wanneer je bijvoorbeeld ontdekt dat je cholesterolwaarden veel te hoog zijn, dan is dit een stimulans om gezonder te eten en meer te bewegen.

Een preventief onderzoek heeft verschillende voordelen, zoals:

  • Je kunt direct terecht, er zijn geen wachtlijsten;
  • Je hebt geen doorverwijzing van een huisarts nodig;
  • Je kunt direct na afloop van de health check de uitslag ontvangen.

De keerzijde

Het is belangrijk om beide kanten van een total bodyscan in overweging te nemen voordat je een keuze maakt. Aan de ene kant kan het dus een vroege ontdekking van ziekten opleveren met mogelijk een grotere overlevingskans. Wanneer er geen afwijkingen worden gevonden, kan dit een gerust gevoel geven. Maar dit heeft ook een keerzijde.

Wanneer iets wordt gevonden in een onderzoek dan hoeft dat namelijk niet te betekenen dat er iets ernstigs aan de hand is. Het kan in dat geval een onterecht gevoel van onrust of angst geven. Ook kunnen vervolgonderzoeken kosten en risico’s met zich meebrengen. Oftewel; de behandeling zelf kan tot klachten leiden. Ook bij een positieve uitslag, geeft dit geen garantie dat je helemaal gezond bent.

Pas wanneer je je bewust bent van de voordelen én nadelen, kun je een goede overweging maken of een lichamelijk APK in de vorm van een total bodyscan iets voor jou is.

Dit artikel is tot stand gekomen door GreenAds.