Partnerbericht

Amsterdamse kinderen en Lydia Rood onthullen ‘Monument voor het Onbeschermde Kind’

Aan de achterkant van het monument staan wensen van de kinderen voor hun leeftijdsgenoten die slachtoffer zijn van geweld als uitbuiting, mishandeling of seksueel geweld. Het 'Monument voor het Onbeschermde Kind' krijgt voorlopig een plek op de jeugdafdeling van de OBA. De kinderen maken kabaal tegen geweld en de Keniaanse theatergroep Crossroads helpt hen daarbij. Ook draagt een van de leerlingen een zelf geschreven gedicht voor met de oproep geweld tegen kinderen aan te pakken.

 

Wensboek

Bij het monument hoort een reizend wensboek met zelfportretten van Nederlandse kinderen en hun wensen en gedichten voor leeftijdsgenoten die moeten leven met geweld. Via Plan zal dit wensboek over de hele wereld reizen en deze kinderen bereiken.

Tjipke Bergsma, algemeen directeur van Plan Nederland: "Plan gelooft in de kracht van kinderen en wil kinderen in staat stellen op te komen voor hun rechten. Kinderen moeten in een veilige omgeving kunnen opgroeien en de kans krijgen hun talenten te ontwikkelen en hun toekomstplannen te verwezenlijken."

De OBA stelde de jeugdafdeling tijdelijk ter beschikking voor dit monument, met name omdat het monument hun motto '100 talenten' onderstreept. De OBA wil kinderen stimuleren al hun talenten te ontplooien.

 

Start landelijke campagne

Met de onthulling van het 'Monument voor het Onbeschermde Kind' geeft Plan Nederland het startsein voor de landelijke campagne 'Bescherm ieder kind tegen geweld', waarmee Plan Nederland politiek en publiek wil oproepen in actie te komen voor de miljoenen kinderen die slachtoffer zijn van geweld.

Tjipke Bergsma: "Ieder kind, waar ook ter wereld, heeft het recht om in een veilige omgeving op te groeien zonder armoede. Maar als een kind slachtoffer is van mishandeling, uitbuiting, verhandeling of misbruik lukt dat nooit. Het idee dat dit jaarlijks 250 miljoen kinderen overkomt, vindt Plan Nederland onaanvaardbaar. Daarom vraagt Plan Nederland de komende 52 dagen aandacht voor dit verschrikkelijke probleem."