Partnerbericht

Amref Flying Doctors traint zorgverleners in Afrika op coronabestrijding

De corona-pandemie (COVID-19) vormt een bedreiging voor ons allemaal, maar vooral voor de inwoners van landen met zwakkere zorgstelsels – zoals landen in Afrika. Inmiddels is gebleken dat het virus is opgedoken in 27 Afrikaanse landen met alle gevolgen van dien.

Amref Flying Doctors, de grootste Afrikaanse gezondheidsorganisatie, slaat daarom de handen ineen met het Keniaanse ministerie van Volksgezondheid om ervoor te zorgen dat de zorgverleners voorbereid zijn. Door hen te trainen via hun mobiele telefoon kunnen de zorgverleners uit heel het land bereikt worden. Amref Flying Doctors streeft ernaar om binnen twee maanden 24.000 lokale zorgverleners (Community Health Workers) en 2.000 eerstelijns zorgverleners in Kenia te trainen. Ze worden voorbereid om vermoedelijke gevallen te identificeren, te isoleren en door te verwijzen, en om hygiënisch gedrag (zoals handen wassen) aan te moedigen zodat verdere overdracht wordt voorkomen. Ook leren de zorgverleners over de geruchten en misvattingen die tijdens een uitbraak de kop op kunnen steken – wat het bestrijden van het virus er niet makkelijker op maakt.

“Eerstelijns zorgverleners vormen de ruggengraat in medische noodsituaties”, zegt dr. Githinji Gitahi, Group CEO Amref Flying Doctors. “Lokale zorgverleners spelen een cruciale rol bij het stoppen van de verspreiding van niet alleen het virus zelf, maar ook van de verkeerde informatie die mensen in paniek kan brengen.” Hij vervolgt: “Het versterken van gezondheidssystemen is al lang een van de pijlers van ons werk. Onze langdurige relaties met lokale, nationale en regionale autoriteiten, gecombineerd met onze sterke banden met gemeenschappen, maken dat we snel kunnen reageren op een uitbraak zoals deze – vanaf het begin.”