Partnerbericht

Amnesty International en CNV bezorgd over veiligheid Colombiaanse vakbonden

De laatste twintig jaar zijn in Colombia in totaal tweeduizend moorden gepleegd op vakbondsmensen. De autoriteiten slagen er maar niet in om de moorden een halt toe te roepen en de daders te arresteren. Eduard Nazarski (directeur Amnesty International Nederland) en CNV voorzitter René Paas hebben de zaak aan de orde gesteld tijdens een ontmoeting op de ambassade van Colombia.

46.000 handtekeningen
Zij boden de tijdelijke ambassadeur, Sonia Marina Pereira Portilla, een petitie aan en zo'n 46 duizend handtekeningen. In de petitie roepen beide organisaties de Colombiaanse autoriteiten op, om maatregelen te treffen die de veiligheid van vakbondsactivisten en hun recht op vakbondslidmaatschap garanderen en de daders van moordaanslagen, ontvoeringen en intimidaties tegen vakbondsactivisten te vervolgen.

CNV partners vermoord
Het CNV onderhoudt nauwe contacten met vakbonden uit verschillende landen, ook die in Colombia. René Paas: "Eerder dit jaar is ook een aantal van onze eigen partners vermoord. Wij dringen er bij de Colombiaanse autoriteiten er voortdurend op aan, om een onderzoek in te stellen naar deze moord-eskaders en er voor te zorgen dat de daders opgepakt en vervolgd worden."

Colombiaanse regering boekt weinig vooruitgang
Amnesty International en het CNV zijn ernstig bezorgd over het feit dat de Colombiaanse autoriteiten er niet in slagen om de reeks van moorden een halt toe te roepen. De regering boekt weinig vooruitgang in de onderzoeken naar de moorden. Colombiaanse vakbondsmensen uit alle sectoren lopen voortdurend gevaar, zowel uit het onderwijs, de gezondheidszorg en het bankwezen. Het vakbondswerk, waarbij zij opkomen voor de rechten van werknemers, maakt hen kwetsbaar.

Mensenrechtenverklaring 60 jaar
Amnesty-directeur Eduard Nazarski wijst ook op de universele mensenrechtenverklaring die dit jaar zestig jaar bestaat: "Daarin staan de rechten van vakbonden zwart op wit vastgelegd. Zij moeten hun werk in alle vrijheid kunnen doen. Daarom dringen wij er bij de Colombiaanse autoriteiten ook op aan om hun verantwoordelijkheid te nemen om de veiligheid van vakbondsmensen te waarborgen."

Meer: Rapport van wereldvakbondsorganisatie ITUC over Colombia (Engelstalig)

 


 

Rapport van wereldvakbondsorganisatie ITUC over Colombia (Engelstalig)