Partnerbericht

Airco wordt in Nederland bittere noodzaak

Voor het klimaatbeleid is het geen goed nieuws, maar de airco is al een aantal jaren flink aan het oprukken in Nederlandse woningen. Daarvoor zijn meerdere oorzaken aan te wijzen. Ten eerste is het in de afgelopen tientallen jaren langzamerhand steeds warmer aan het worden. Zomers duren langer en de maximum temperatuur tijdens hittegolven loopt langzaam op tot boven de 40 graden. Dan is het in onze Nederlandse woningen erg warm aan het worden. Er zijn maar weinig maatregelen die je als bewoner kunt nemen om de temperatuur op een aangenaam niveau te houden.

Koelen zit niet in onze genen
Dat de temperatuur langzaam aan het stijgen is wordt door deskundigen al jarenlang aangekondigd. Het gaat echter zo langzaam, dat de bouwsector en woningeigenaren daar onvoldoende op hebben geanticipeerd. Er wordt nog steeds met woningen omgegaan vanuit de gedachte dat het in de winter warm genoeg moet zijn. Dat er in de zomermaanden enorme overlast van warmte kan ontstaan is een probleem dat bij het bouwen en verbouwen van woningen nog steeds onvoldoende aandacht krijgt. Bewoners die het erg warm hebben kunnen in feite weinig anders dan een airco aanschaffen. Want dat is de enige oplossing die op korte termijn verkoeling biedt.

Beter isoleren werkt averechts
Vanwege de focus op het verwarmen van woningen is er bij renovatie en nieuwbouw zwaar ingezet op isoleren. Het idee daarachter is dat er in de wintermaanden zo weinig mogelijk warmte naar buiten kan lekken. In die zin is isoleren zeer succesvol, want de stookkosten van nieuwe woningen zijn erg laag. Maar over de effecten van die isolatie in de zomermaanden is onvoldoende nagedacht. Het idee was, dat het in goed geïsoleerde woningen minder snel warm zou worden. Dat klopt wel, maar daar heb je bij een hittegolf niets aan. Want de isolatie zorgt er ook voor dat warmte niet meer weg kan als het eenmaal in de woningen zit.

Korte termijn maatregelen
Voor bewoners van woningen waar het in de zomer erg warm wordt in huis zijn er niet zoveel andere mogelijkheden dan een airco om het een beetje draaglijk te houden. Het helpt om de ramen te bedekken, liefst aan de buitenzijde. De zon schijnt dan niet meer rechtstreeks naar binnen, waardoor de warmte langer buiten blijft. Maar dat helpt hooguit enkele dagen. Een andere oplossing is nachtventilatie. Door in de koelere nachten de woning goed door te tochten kan de temperatuur enkele graden naar beneden worden gebracht. Dat helpt een beetje, maar toch zijn dit geen effectieve oplossingen tegen de hitte.

Structureel aandacht voor warmteoverlast
In Nederland is behoefte aan nieuwe oplossingen tegen warmteoverlast. Dat zijn oplossingen waarmee, liefst zonder dat dit energie kost, overtollige warmte uit gebouwen wordt geweerd en afgevoerd. Zonnewarmte moet zoveel mogelijk buiten blijven en voor de opwarming door binnendringen de warme lucht moeten compensatiesystemen worden bedacht. Totdat het zo ver is, lijkt de airco de enige effectieve mogelijkheid die bij
warmteoverlast meteen verkoeling brengt. Dat een airco veel energie verbruikt wordt op de koop toe genomen, want – zo wordt gedacht – het gaat maar om enkele dagen per jaar.

Welke airco werkt het best?
Wie besluit om een airco aan te schaffen heeft veel keus. Airco’s zijn echter best prijzig, dus het is goed om daar vooraf goed over na te denken. Aanbevolen wordt om niet de hele woning te koelen, maar alleen die ruimtes waar je veel verblijft, zoals werk- en slaapkamers of de woonkamer. Gebruik de airco alleen als je in de ruimte bent en zet hem uit als je afwezig bent. Kies tenslotte voor een airco die voor jou voldoet. Dat kan een mobiele airco zijn of een split airco systeem. Zo’n systeem met en buitenunit is effectiever, zuiniger en minder luidruchtig, maar ook minder flexibel.