Partnerbericht

Aids een vrouwenziekte?

Recht op leven

VSO neemt het op tegen uitsluiting en discriminatie van mensen met HIV en aids. Ook ondersteunen wij lokale organisaties die werken aan preventie en goede en toegankelijke medicijnen, zorg en steun. Kwetsbare groepen zoals vrouwen hebben hierbij onze speciale aandacht. VSO's succesvolle aanpak van HIV en aids in Afrika zetten wij met financiële steun van de Nederlandse overheid voort in Azië binnen het 'Right to Life' programma. We werken daarmee niet alleen aan een beter leven voor mensen met HIV en aids in zuidelijk Afrika maar ook in Bangladesh, India, Nepal en Pakistan.

Huwelijk als grootste risico voor HIV infectie

Maria komt uit een arm plattelandsgezin in Kenia. Na haar verhuizing naar de stad ontmoette ze haar man en trouwde met hem. Een tijd lang was Maria gelukkig. Maar na de geboorte van hun zoon verliet haar man haar. Kort daarna ontdekte ze dat ze geïnfecteerd was met het HIV-virus. Maria heeft nooit met een andere man geslapen dan haar echtgenoot. Elke dag raken wereldwijd 3.000 vrouwen geïnfecteerd met HIV, 80% van hen via seks met hun man of vaste partner. Randstadmedewerker Channah Draijer doet er wat aan. Via VSO werkt zij met de aids-organisatie Hope Worldwide Kenya aan het versterken van de interne organisatie, o.a. op organisatorisch vlak, personeelsbeleid en marketing. Dat stelt hen in staat om de dienstverlening aan mensen zoals Maria te verbeteren. Hope Worldwide Kenya heeft uitgebreide programma's in de strijd tegen HIV en aids. Zo beheren ze bijvoorbeeld testcentra en weeshuizen en zorgen voor medicijnen en preventie.

 

Thuiszorg zware last voor vrouwen
Faith zorgt thuis voor haar broer die aids heeft. Een hele normale situatie want 90% van alle zieken worden thuis verpleegd omdat de gezondheidszorg in veel ontwikkelingslanden overbelast is. En die zorg komt voor het overgrote deel neer op de vrouwelijke familieleden. Zij krijgen geen erkenning of geld voor hun werk, geen ondersteuning in de vorm van training en kunnen zelf geen geld verdienen of naar school gaan doordat ze aan huis gekluisterd zijn, een enorme last voor deze vrouwen. Frans de Jeu werkt als managementadviseur bij Thuiszorg Soweto in Zuid-Afrika. De organisatie was enorm veel tijd kwijt aan patiëntenadministratie en rapportages. Tijd die ze liever aan hun aids-patiënten wilden besteden. Hij vroeg zijn oude werkgever VX Company om gebruiksvriendelijke databasesoftware te maken. De reacties waren zo positief dat de Jeu de databasesoftware al bij vijftien andere aids-organisaties installeerde.

Voetbal als aids-preventiemiddel

Voetbal is een prima middel om de ongelijkheid in Kenia tussen jongens en meiden te verkleinen. MTGK (Moving The Goalposts Kilifi) leert meiden voetballen wat hen zelfvertrouwen geeft en weerbaarder maakt. Naast de voetbaltraining krijgen ze HIV- en aids-voorlichting, seksuele voorlichting en informatie over hun rechten. Speciaal getrainde medevoetbalsters (peer-educators) geven deze voorlichting en de meiden vertellen de informatie weer door aan familie en vrienden. De voetbaltrainingen fungeren dus als aids-preventiemiddel met een groot bereik. Cocky van Dam is via VSO voetbaltrainer van de MTGK meiden en leidt toekomstige voetbaltrainers en peer-educators op.

www.vso.nl