Partnerbericht

Agrics deelt bestelde zaden en mest uit aan Keniaanse boeren

Kenia is van de Afrikaanse landen die rondom de evenaar liggen het droogste land. Op de meeste plekken kent het land twee moessons: een kleine regenperiode rond november/december en een krachtiger regenseizoen van maart tot begin juni. Vlak voor de buien losbarsten moet het land worden ingezaaid. Nu dus! Als de vrachtwagen arriveert staan er al tientallen boeren te wachten. De bestellingen worden uitgeladen en netjes opgestapeld en verdeeld. 

Aan het einde van elk seizoen winnen boeren zaden uit oude planten om opnieuw te gebruiken. Een gratis methode die er alleen wel de oorzaak van is dat de kwaliteit van de oogst en de opbrengst elk jaar fors minder wordt. Het gebruik van gecertificeerd zaaigoed en kunstmest is van groot belang om hier verbetering in te brengen. Maar goede zaden zijn moeilijk verkrijgbaar op het afgelegen platteland en de kosten vormen een belemmering voor de arme boeren.

Agrics biedt kleine boeren de mogelijkheid goede zaden en kunstmest te kopen op afbetaling. Naast deze basisproducten kan een boer besluiten extra benodigdheden of diensten te bestellen waaronder kippen, solarlampen, opslagfaciliteiten of de huur van een tractor. De boer heeft zo'n zes maanden de tijd om de kosten af te betalen. Doordat de boeren als groep functioneren kunnen eventuele problemen met afbetalen binnen de groep worden ondervangen.

Eens per week komen de boeren bijeen en betalen dan een deel af van hun uitstaande schuld. Ze kunnen zelf aangeven hoeveel ze die week willen afbetalen. In Kenia verloopt de afbetaling sinds dit jaar vrijwel volledig via mobiele telefonie, wat veel betrouwbaarder is. Het geld wordt rechtstreeks overgeboekt naar de rekening van Agrics. In Tanzania wordt nu nog cash afgerekend maar ook daar zal binnen korte tijd worden overgestapt op het betaalsysteem via mobiel.