Partnerbericht

Aftreden President Guatemala een stap naar herstel van de rechtsstaat

Het Guatemalteekse parlement besloot de onschendbaarheid van de president op te heffen vanwege een corruptiezaak waarbij miljoenen dollars aan invoerrechten zijn verduisterd. Otto Perez Molina zou daarin een belangrijke rol zou hebben gespeeld.

"Een paar cosmetische wijzigingen aan de top zullen weinig verschil maken" , aldus  Alberto Ramírez Ordonez, algemeen secretaries van vakcentrale CGTG, de partnerorganisatie van CNV Internationaal in Guatemala. "Om echte en blijvende veranderingen teweeg te brengen is sociale bescherming en bescherming van arbeidsrechten cruciaal. Ook moet er een eind komen aan de onschendbaarheid van personen die misdaden hebben gepleegd tegen vakbondsleiders en andere beschermers van mensenrechten en democratie."  

Internationale gemeenschap moet druk blijven uitoefenen

Volgens Alberto Ramirez van CNV-partnerorganisatie CGTG is het cruciaal dat de internationale gemeenschap nu druk blijft uitoefenen om de democratie in Guatemala te versterken en ervoor te zorgen dat bij de verkiezingen de procedures worden gevolgd.

De vakbonden waarderen het werk van de speciale onderzoekscommissie van de Verenigde Naties naar straffeloosheid in Guatemala (CICIG). Die speelde een doorslaggevende rol bij het aan het licht brengen van de betrokkenheid van de regerende elite bij fraude- en corruptiepraktijken. Toen het vorige mandaat eind 2014 afliep hebben de onafhankelijke vakbonden en andere groepen zich hard gemaakt dat de commissie haar werk kon voortzetten .

Gevaarlijk land voor vakbondswerk

Guatemala staat al jarenlang in de top van gevaarlijkste landen. Sinds 2004 zijn er meer dan 74 vakbondsmensen vermoord. De daders en verantwoordelijken voor de moorden lopen ongestraft rond.