Partnerbericht

Afscheid nemen met zorg voor de toekomst: Ontdek hier hoe je een duurzame uitvaart kunt realiseren

Duurzaamheid wordt met de dag belangrijker. Steeds meer mensen worden zich bewust van hun omgeving en hechten waarde aan hun eigen aandeel aan de belasting van het milieu. Als je zelf milieubewust leeft, kan het zo zijn dat je graag een duurzame uitvaart wilt. Een duurzame uitvaart is niet alleen een manier om respect te tonen voor de natuur, maar ook om je eigen waarden te waarborgen. Gelukkig zijn er tal van maatregelen die je kunt treffen om een uitvaart duurzaam te maken. Van het kiezen van milieuvriendelijke materialen tot het kiezen voor een natuurbegrafenis. In dit artikel informeren we jou over de mogelijkheden op het gebied van een duurzame uitvaart.

Wat is een duurzame uitvaart?

Bij een groene uitvaart wordt jouw wens voor een duurzame uitvaart gewaarborgd. Bij het organiseren van een uitvaart komt veel kijken. Dat zorgt ervoor dat je op veel verschillende manieren rekening kunt houden met het milieu. Het is niet leuk om na te denken over het levenseinde, maar als je een duurzame uitvaart wenst, kan het verstandig zijn om toch alvast na te denken over je wensen en voorkeuren. Een belangrijke overweging is bijvoorbeeld het kiezen van de juiste kist. Op het moment dat je duurzaamheid erg belangrijk vindt, kun je ervoor kiezen om een milieuvriendelijke kist te selecteren. Dit zijn kisten die worden gemaakt van hernieuwbare grondstoffen. Daarnaast kun je er bijvoorbeeld ook voor kiezen om door energiezuinig rouwvervoer vervoerd te worden en je kunt voor duurzame producten gaan. Hierbij kun je denken aan duurzame rouwkaarten, duurzame catering en duurzame bloemen.

Een natuurbegrafenis

Het kan ook zo zijn dat je liever niet wordt begraven in een kist. Als je deze wens hebt, is het goed om een natuurbegrafenis te overwegen. Je wordt dan namelijk niet begraven in een grafkist. Dit gebeurt op een speciale plek die de gemeente hiervoor heeft gereserveerd; dit is meestal een plek in het bos of op de hei. Een rustplaats is vaak te herkennen aan een klein natuurlijk gedachte element. Grafstenen of ornamenten zijn namelijk niet toegestaan op een natuurbegraafplaats. Daarom kiezen nabestaanden vaak om iets uit de natuur bij de rustplaats neer te leggen. Denk bijvoorbeeld aan een gedenkplant of een mooie kei. Wanneer je kiest voor een natuurbegrafenis geef je je lichaam direct terug aan de natuur.

Leg het vast

Als je het belangrijk vindt dat je uitvaart duurzaam wordt, kan het fijn zijn om hier voor het overlijden actief over na te denken. Zo kun je namelijk bewuste keuzes maken. Dit kan je rust bieden. Wanneer je er zeker van wilt zijn dat jouw wensen worden nageleefd, is het slim om dit met een dierbare te bespreken. Daarnaast kan het helpen om deze wensen op papier te zetten. Je kunt deze wensen voor jezelf in een document opslaan of door een notaris vast laten leggen in je testament. Dit document moet wel voorzien worden van de juiste datum en je handtekening.