Partnerbericht

Actuele trends op het gebied van duurzaam ondernemen

Tijdens de pieken van de coronapandemie hadden veel ondernemers moeite om het hoofd boven water te houden. Maar nu is het weer tijd om vooruit te kijken en het vizier te richten op duurzaam ondernemen. Groen denken is de nieuwe modus en er zijn diverse actuele trends die bedrijven daartoe kunnen inspireren.

Footprint vaststellen en energie vergelijken

Een eerste stap die veel bedrijven nemen is om hun huidige footprint vast te stellen. Op internet zijn handige tools te vinden om de CO2-uitstoot in kaart te brengen, bijvoorbeeld op de website van de Kamer van Koophandel. Vaak levert energieverbruik het grootste CO2 aandeel op en ligt hier ook het grootste potentieel voor verbetering. Via energie vergelijken vinden zowel bedrijven als particulieren niet alleen een goedkopere energieleverancier, maar ook een groenere. Zo wordt overstappen naar groene energie veel makkelijker. Ook worden duurzame investeringen als zonnepanelen, warmtewisselaars en windturbines worden steeds betaalbaarder.

 

Gezonde medewerkers

Een andere manier om duurzaam ondernemen weer een nieuwe impuls te geven, is door te investeren in de lichamelijke en geestelijke gezondheid van medewerkers. Zij zijn het kapitaal van de organisatie en hun vitaliteit is cruciaal. Lichaam en geest moeten in balans zijn. Wie goed is voor zijn medewerkers, heeft loyale krachten die zich verbonden voelen met het bedrijf en tot het uiterste gaan om samen doelen te behalen.

 Verspilling tegengaan en recyclen

De meeste bedrijven verspillen op dit moment nog veel te veel. Dat kan anders. Maar dat vraagt wel om nieuwe manieren van producten ontwerpen, ontwikkelen en gebruiken. De overheid streeft naar een circulaire economie en een afvalvrije toekomst. Bedrijven kunnen hier bijvoorbeeld aan meewerken door van afval grondstoffen te maken. Dit betekent echter wel dat er gezocht moet worden naar manieren om samen te werken met andere bedrijven. Maar denk je hier als bedrijf goed over na, dan kan het zomaar zijn dat de kosten dalen en er zelfs nieuwe vormen van inkomsten gegenereerd kunnen worden.

 

Slim ondernemen en vooruitkijken

Duurzaamheid hoeft niet duur te zijn. Het draait echter wel allemaal om slim ondernemen. Investeren is soms noodzakelijk, maar terugverdienen gaat gelukkig steeds sneller. Bedrijven kunnen grote resultaten boeken met maatschappelijk verantwoord inkopen. Dit betekent dat het niet alleen belangrijk is om te letten op de prijs, maar vooral ook op de impact op het milieu en sociale aspecten. Denk bijvoorbeeld aan grote projecten zoals zelfvoorzienende nieuwbouw of een duurzaam wagenpark. Duurzame ambities komen het snelste tot werkelijkheid als bedrijven een langetermijnvisie hebben en een open cultuur nastreven.