Partnerbericht

Activisten en campaigners eisen koerswijziging in EPA-onderhandelingen

"De EPAs waren bedoeld om de ontwikkeling en regionale integratie van de ACP-landen te bevorderen, maar de opstelling van de EU in de onderhandelingen heeft deze doelstellingen ondergraven", zegt Alhassan Cissé, beleidsadviseur voor het recht op voedsel van ActionAid Senegal. "Het afsluiten van EPAs op deze grondslag zou de beleidsruimte van ACP-landen ernstig beperken als het gaat om het nemen van maatregelen om hun economieën overeind te houden, hun werkgelegenheid, voedselzekerheid, ecologische duurzaamheid te beschermen en hun inspanningen om te komen tot regionale integratie in Afrika ondermijnen."

David Hachfeld van Oxfam International: "De Europese Commissie treedt naar buiten met de belofte om zich flexibeler op te stellen in het onderhandelingsproces, maar oefent intussen achter de schermen druk uit op de betrokken regio’s om veel verdergaand en sneller te liberaliseren dan nodig is."

In hun faxen en emails beschuldigen de activisten en campaigners de Europse Commissie ervan dat zij de ACP-landen onder druk zetten om nieuwe verplichtingen aan te gaan die veel verstrekkender zijn dan de eisen die de WTO aan de EPAs stelt. Zij dringen er bij de Europese beleidmakers op aan om meer flexibele regelingen voor markttoegang toe te staan en tegemoet te komen aan de verzoeken van ACP-landen voor het heronderhandelen van controversiële bepalingen in de overeenkomsten. De maatschappelijke organisaties uit de ACP-landen roepen hun regeringen op de rug recht te houden en niet toe te geven aan de pressie van de EU. Zij eisen bovendien dat de ACP-regeringen de onderhandelingen opschorten zolang de financiële crisis in hun land nog niet is uitgewoed. 

Marc Maes van 11.11.11 in België: "De EU moet de positie van de ACP-landen t.a.v. diensten, intellectueel eigendom en de zgn. Singapore Issues respecteren en landen niet dwingen om verplichtingen aan te gaan op deze en andere terreinen. De EU moet ook stoppen met het ondermijnen van de beleidsruimte van de ACP-landen om hun eigen ontwikkelingsstrategie te bepalen en maatregelen te implementeren om de effecten van de mondiale economische, voedsel- en klimaatcrises tegen te gaan." 

Op 27 september 2009 is het precies 7 jaar geleden dat de EPA-onderhandelingen werden gelanceerd. Sinds 2004 hebben maatschappelijke organisaties in de EU en de ACP-landen deze datum aangegrepen om een Stop EPAs-dag uit te roepen om te protesteren tegen de opstelling van de EU in de EPA-onderhandelingen.

Ondanks de druk die door de EU wordt uitgeoefend, heeft tot nu toe slechts een van de zes betrokken regio’s ingestemd met een volledige regionale handelsovereenkomst. Hoewel een aantal landen zich eind 2007 gedwongen zag om zgn. Interimakkoorden af te sluiten omdat zij anders hun markttoegang tot de EU dreigden kwijt te raken, heeft meer dan de helft van de ACP-landen niet ingestemd met een EPA in welke vorm dan ook, vanwege de grote zorgen die zij koesteren t.a.v. deze overeenkomsten. Veel ACP-landen roepen op om de overeenkomsten niet te tekenen en eisen heronderhandeling van de controversiële bepalingen in de akkoorden.

Noot voor de redactie:
De (Engelse) tekst die gebruikt is in de fax- en mailactie is te zien op www.epawatch.eu.
Perscontacten: 
Chris Coxon, ActionAid +32 2 503 24 22 / +32 488 878 381
Meer informatie:  
Marc Maes, 11.11.11, +32 497 600 442
David Hachfeld, Oxfam International, +49 176 24112361
Meer informatie in Nederland: Secretariaat van de Coalitie Eerlijke Handel 020 – 639 12 91;  Roeline Knottnerus 06 – 24 867442