Partnerbericht

Achterop de brommer door Phnom Penh

 

Zelfverzekerde jonge vakbondsorganisatie groeit sterk

De samenwerking van CNV Internationaal met de C.CAWDU, een federatie van vakbonden in de textielsector dateert van 2002. Het is verbazingwekkend hoe deze organisatie is gegroeid. Sinds de oprichting 2000 is hun ledental verviervoudigd. Ook in capaciteit is een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Toch gebeurt het regelmatig dat vakbondsleiders ontslag krijgen. Zelfverzekerd praten ze over de vele juridische zaken die ze dan aanspannen en ook winnen. Trots tonen ze eigen ontwikkelde trainingsmaterialen. Voor nieuwe leden ligt een stapel ledenpasjes klaar. Voorlichtingsposters aan de muur wijzen op ongezonde en gevaarlijke werksituaties.

 

Bedrijfssluiting na cao onderhandelingen

Ondanks die grote ontwikkeling zijn andere zaken niet of weinig veranderd. Het afsluiten van CAO's gaat erg moeizaam. Als een bedrijfsbond een meerderheid heeft in een bedrijf en wil gaan onderhandelen, sluit de werkgever vaak van de ene op de andere dag de deuren. Dat gebeurt vooral bij buitenlandse textielfabrieken uit bijvoorbeeld Japan of Korea. Vaak gaat een bedrijf verder door sub-contracting. Of het duikt onder een andere naam ergens anders in de stad weer op.

 

ILO-project 'better factories' verbetert reputatie bedrijven

Veel textielbedrijven vertrekken naar China. Daar zijn de eisen aan werkgevers op het vlak van de naleving van arbeidsrechten nog lager. En dus is de productie net iets goedkoper. Toch vestigen zich op dit moment toch nog steeds meer bedrijven in Cambodja dan er weggaan. In eerste kwartaal schijnen 21 bedrijven te zijn vertrokken, terwijl er 50 nieuwe bijkwamen. Volgens C.CAWDU is dit een effect van het ILO project " better factories.  Door dit project van de Internationale Arbeidsorganisatie ILO betalen textielfabrieken nu bijvoorbeeld het minimumloon uit en er is geen kinderarbeid. Ze merken dat daardoor hun waarbij de reputatie van veel textiel bedrijven is verbeterd doordat is in de fabrieken die onder het ILO project "better factories" vallen.

 

Kleine pareltjes geven hoop voor eerlijk werk

Maatschappelijk verantwoord ondernemen, steeds meer bedrijven van grote en kleine labels vinden het belangrijk. Ze houden daar rekening mee bij de keuze van kledingproducenten. En dus betrekken ze liever " eerlijke" kleding uit Cambodja, dan uit een Chinese fabriek die werknemers uitbuit. Maar natuurlijk geldt dit jammer genoeg niet voor alle textielbedrijven in Cambodja.

De mensen van C.CAWDU gaan het gesprek aan met de werkgevers om de arbeidsomstandigheden van de werknemers te verbeteren. Niet vaak vinden ze een luisterend oor, maar positief gestemd blijven ze de dialoog zoeken. Het zijn de kleine pareltjes die hoop geven voor 'decent work' (waardig werk) in de toekomst. Daar hebben wij als consumenten natuurlijk ook een zekere invloed op.

 

Conny Wedda is programmamedewerkers Azië voor CNV Internationaal

 

Meer over maatschappelijk verantwoord ondernemen

Meer over maatschappelijk verantwoord ondernemen

www.cnvinternationaal.nl