Elsevier – een van ’s werelds grootste uitgevers van wetenschappelijke literatuur – helpt via de Elsevier Foundation ontwikkelingslanden bij het verbeteren en ontsluiten van hun wetenschappelijke kennis. Het delen van kennis is voor de Elsevier Foundation een belangrijke drijfveer, iets wat zij met de internationale ontwikkelingsorganisatie VSO gemeen heeft. Beide organisaties hebben een unieke kans gekregen om hun krachten te bundelen. Tot december 2015 zullen ze in Tanzania samenwerken in een project, waarin onderzoekers leren hoe ze de kwantiteit, kwaliteit en toegankelijkheid van hun publicaties kunnen verbeteren. Op deze manier draagt het project bij aan de ontwikkeling van Tanzania tot een kennismaatschappij. VSO en de Elsevier Foundation werken hierbij samen met de Tanzaniaanse Commission for Science and Technology (COSTECH) en INASP, die zich in ontwikkelingslanden bezighoudt met de ontwikkeling van de wetenschap.

Uitgevers zonder Grenzen
Ylann Schemm, Programmadirecteur van de Elsevier Foundation: “We vinden het geweldig dat acht Elsevier-medewerkers in Tanzania onder de noemer ‘Uitgevers zonder Grenzen’ met onder meer onderzoekers kennis kunnen uitwisselen. Elke medewerker zal er vier weken zijn. Het is prachtig om te zien met hoeveel toewijding en passie zij daarnaar uitkijken.”

Enorme impuls
VSO zorgt onder meer voor de werving en voorbereiding van de Elsevier-medewerkers en zal hen tijdens hun verblijf in Tanzania begeleiden. De samenwerking met de Elsevier Foundation is precies waarnaar VSO op zoek was, zegt Wim de Jong, Partnerships Manager van VSO Nederland. “Wij vinden het geweldig om samen te werken met een organisatie die – net als wij – het delen van kennis beschouwt als dé manier om armoede de wereld uit te helpen. De Elsevier-medewerkers verrijken dit project bovendien met hun expertise op het gebied van publicaties en onderzoek. Daardoor krijgt het een enorme impuls en zullen de resultaten een nog grotere impact hebben.” 

‘Opwindende transformatie’
Op 1 oktober is de Amerikaan Steve Mao vertrokken naar Dar es Salaam in Tanzania. Hij is de eerste Elsevier-medewerker die daar uitgevers en onderzoekers trainingen zal geven. “Wetenschap en technologie staan in Tanzania nog in de kinderschoenen, maar hebben alles in zich om volwassen te worden. Dat ik in dit land mijn kennis mag delen, maakt dat ik me onderdeel voel van een grote, opwindende transformatie.”

Redactionele opmerkingen
Over dit project
‘Uitgevers zonder Grenzen’ maakt deel uit van het VSO-project ‘Strengthening Academic and Digital Publishing in Tanzania’, dat is medegefinancierd door INASP en wordt begeleid door VSO-vakdeskundige Maaike Duine. Andere bij dit project betrokken organisaties zijn PATA (Publishers Association of Tanzania) en Bamvita (Books Association of Tanzania).

Over de Elsevier Foundation
De Elsevier Foundation voorziet organisaties – vooral die organisaties die beogen om bibliotheken in ontwikkelingslanden en vrouwelijke wetenschappers te ondersteunen – van subsidies. Sinds 2006, heeft de Stichting meer dan 80 projecten gesteund door het investeren van vele miljoenen Euros. De Elsevier Foundation wordt gefinancieerd doorElsevier, een toonaangevende wereldleider op het gebied van wetenschappelijke, technische en medische informatieproducten en –diensten.

Over VSO
VSO is een internationale ontwikkelingsorganisatie die door duurzame kennisuitwisseling werkt aan een rechtvaardiger wereld zonder armoede. Op aanvraag van lokale organisaties in Afrika en Azië zenden zij vakdeskundigen uit die hun kennis en ervaring daar delen. Lokale organisaties kunnen daardoor hun werk effectiever doen.

Lees meer over deze samenwerking op Elsevier.com: http://www.elsevier.com/connect/embedding-publishers-in-tanzania-through-a-new-volunteer-program

VSO nieuw

VSO Nederland

VSO werkt aan blijvende verandering door kennis en vaardigheden te delen in de armste gebieden van Afrika en Azië. Zo bouwen we aan …
Profielpagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer