Steeds meer jongeren gaan op reis. Backpacken, stage lopen in het buitenland of vrijwilligerswerk doen in een ontwikkelingsland; er is van alles mogelijk. Je kunt deze ervaring opdoen in je eentje zodat je van niemand afhankelijk bent, maar samen op pad gaan met een reismaatje heeft ook zeker veel voordelen. Misschien past dit namelijk wel veel beter bij jou! Hoe weet je of samen reizen iets voor jou is en wat zijn de voordelen? Dat lees je hier!

 #1 Voorpret tijdens de voorbereiding
Het hebben van een travelbuddy is tijdens de voorbereiding van je reis al leuk. Je deelt samen de voorpret van het plannen van jullie reis, haalt samen vaccinaties, wacht uren op jullie visa en doorstaat samen die lange vlucht. Daarnaast verdeel je jullie bagage. Loop je niet allebei te zeulen met een EHBO-kit en een grote fles zonnebrandcrème. Lekker praktisch!

#2 Meer dan alleen ‘small talk’
Buiten dat het hebben van een reismaatje gezellig is, is dit ook je gesprekspartner en vertrouwenspersoon. Samen deel je de leuke maar ook minder leuke ervaringen. En hoe fijn is het dat je na een aantal weken ook iemand hebt waar je een goed gesprek mee kunt voeren. Iemand die in meer geïnteresseerd is dan ‘waar kom je vandaan en waar ga je naartoe’.

 #3 A friend in need, is a friend indeed
Er staat altijd iemand voor je klaar, ook als je ziek wordt. Je maatje kan naar de apotheek gaan of de dokter inschakelen wanneer jij zelf in bed ligt uit te zieken. Wil je een dag alleen op pad? Dan is er altijd iemand die weet waar jij uithangt en ’s avonds op je wacht. Een veilig idee!

 #4 Going Dutch!
Samen reizen is vaak goedkoper doordat je veel kosten kunt delen. Denk niet alleen aan het boeken van een kamer maar ook aan het kopen van toiletartikelen of eten en drinken.

 #5 The perfect match 
Hoe kies je een reismaatje? Dit heeft vooral te maken met je persoonlijke voorkeur, je karaktereigenschappen en de verwachtingen die je van de ander hebt. Wil je iemand die hetzelfde is als jij (geslacht, leeftijd, karakter), of iemand die jou juist aanvult in de eigenschappen die jij niet hebt? Praktische overwegingen spelen ook een rol. Wil je naar hetzelfde land, wanneer wil je weg, welke activiteiten wil je gaan doen? Denk hierover na voordat je je keuze maakt. Hoe beter de match, hoe meer je uit je ervaring haalt!

#6 Verwachtingen 
Hoe houd je jullie vriendschap tijdens de reis goed? Spreek vooraf je verwachtingen uit naar elkaar. Overleg hoe jij jouw reis of vrijwilligerswerk voor je ziet. Ben je 24/7 bij elkaar? Wil je stappen en feesten met andere reizigers of wil jij je juist onderdompelen in de lokale cultuur? Door deze onderwerpen te bespreken voorkom je onenigheid tussen jou en je maatje. Dit zorgt ervoor dat je reis een stuk soepeler verloopt.

#7 Leerzaam
Van samen reizen leer je hartstikke veel! Je leert je aanpassen aan de ander, opkomen voor je eigen mening en behoeften, je leert de ander aanvoelen, te onderhandelen en keuzes te maken. Zonder dat dit ten koste gaat van de relatie met je reismaatje. Jullie zijn perfect op elkaar ingespeeld!

#8 Friends for life 
De reis zit er weer op en je komt terug in ons koude kikkerlandje. Dan is er iemand die jou helemaal begrijpt. Die snapt waar je heimwee naar hebt en dat jij veranderd bent. Iemand met wie je je hele leven lang kunt lachen om blunders die jullie gemaakt hebben tijdens de reis. Je hebt er een vriend bij voor het leven!

DARE2GO bemiddelt jongeren naar projecten in Afrika, Azië en Latijns-Amerika. Zij staan voor een goede begeleiding voor, tijdens en na de reis. DARE2GO vindt het hebben van een reismaatje een meerwaarde, omdat je je ervaring samen deelt en je iemand hebt om op terug te vallen. Dit is ook een van de modules waar tijdens het voorbereidingstraject aandacht aan wordt besteed.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer