Om de families van de gevangen te steunen, liet het CNV een cd maken door Cubaanse vluchtelingen in Nederland. Op de single staat het nummer Sigue, vas bien: Ga door, je doet het goed. Jesus Hernandez schreef dit nummer voor de langstzittende Cubaanse gevangene, Mario Chanes de Armas. Hij zat dertig jaar in een Cubaanse cel. Terpstra benadrukt dat steun niet om geld alleen gaat. “Het gaat ook om betrokkenheid.”

Die betrokkenheid uit zich ook in 2.500 solidariteitskaarten, waarop een steunbetuiging stond. Het CNV verzamelde alle getekende kaarten en stuurde ze onlangs naar Cuba. Volgens de CUTC zijn er zakken vol met kaarten aangekomen bij de gevangenen en hun familieleden. Terpstra: “Toen ik zelf in Cuba was, hoorde ik van mannen die eerder gevangen hadden gezeten, dat iedere kaart een geweldige opsteker is. Het feit dat de gevangenen weten dat er mensen buiten hun cel zijn die zich om hun lot bekommeren helpt hen om de moed erin te houden.”

Dat bevestigd ook Miriam Leiva, de vrouw van Oscar Manuel Espinosa Chepe (vakbondsbestuurder, 20 jaar cel).“ Zij schrijft het CNV: “Mijn man heeft nauwelijks contact met de buitenwereld of andere gevangenen, hij wordt niet behandeld voor de ernstige ziektes die hij heeft en voortdurend wordt hij politiek onder druk gezet. Onze bezoeken vinden eenmaal per maand plaats; nooit weten we op welke dag en het hangt af van ‘hoe u zich gedraagt’. Vaak worden de bezoeken op zondag toegestaan, zodat ik niet in staat ben om naar de kerk te gaan. Maar niets van dit zal echter onze ideeën veranderen en Oscar houdt zich als een diamant: voortdurend geslagen, zeker, maar onwrikbaar.”

Voor nadere informatie:
Programmaleider Communicatie Karin Jansen
Tel. 030 – 2913 707 of 06 – 53 400 399.

Van Miriam Leiva heeft het CNV een uitgebreide brief gekregen hoe het met haar en haar man gaat. Belangstellenden kunnen deze opvragen op bovenstaande nrs.

Onderteken online protestkaart Cuba

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer