Partnerbericht

7 tips voor een duurzame bruiloft

Met een duurzame bruiloft toon je liefde voor elkaar én de planeet. Ben jij een milieubewuste ceremoniemeester of wil je de milieu-impact verminderen van jouw mooiste dag? Laat je inspireren door deze leuke zeven tips, en say yes tegen een milieuvriendelijke(r) bruiloft!

1. Begin met een duurzame trouwlocatie
De meeste impact op het milieu ontstaat door het vervoer van en naar de trouwlocatie. Kies daarom het liefst voor een plek dicht in de buurt waar de meeste gasten vandaan komen. Ons land kent verschillende trouwlocaties die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan. In combinatie met gasten die carpoolen of het openbaar vervoer nemen, scheelt dit veel CO₂-uitstoot (en een Bob ;-)). Of wat dacht je van een trouwbus? Deze kan langs verschillende ophaalpunten of haalt de verzamelde gasten bij een centrale plek op. Nog gezellig ook!

2. Eco-vriendelijke bruidskleding
Behalve de milieubelasting van nieuwe bruidskleding, is het natuurlijk best raar dat we zoveel geld uitgeven voor kleding die we maar een dag dragen. En het is bovendien onnodig, want er zijn zoveel mooie tweedehands jurken of kostuums. Ook kun je bruidskleding tegenwoordig op veel plekken huren. Wanneer je toch op zoek bent naar ongedragen jurken of mooie trouwpakken, kies dan zoveel mogelijk voor duurzame en ethisch verantwoorde materialen. Overweeg het verkopen van bruidskleding na de trouwerij voor een tweede leven. Zoals trouwschoenen, trouwjurk, torselet of een heren pak.

3. Duurzame uitnodigingen
Tegenwoordig doen we bijna alles digitaal, dus waarom de uitnodigingen niet? Je kunt ook je eigen wedding website maken, waarmee je de gasten op de hoogte houdt van het programma. Zonder dat er een boom voor gekapt hoeft te worden. Wanneer je toch graag papieren uitnodigingen wilt verzenden, kies dan voor duurzaam of gerecycled FSC-papier. Ook erg leuk; plantaardig zadenpapier. Deze kunnen de genodigden na ontvangst in de grond planten voor mooie bloemen.

4. Plasticvrije en herbruikbare decoraties
Ballonnen, confetti en plastic versiering; een no-go wanneer je duurzaam wilt trouwen. En gelukkig zijn er veel mooie alternatieven. Versier je trouwlocatie bijvoorbeeld met herbruikbare of tweedehands decoraties van stof. In plaats van versiering op tafel, kun je ook kiezen voor (vet)plantjes. Kies daarbij voor tafelkleden en servetten van biologisch katoen. Deze kun je na de bruiloft wassen voor hergebruik en het staat ook nog eens een stuk chiquer. Ook kun je veel benodigde materialen huren zodat je geen wegwerpspul hoeft te gebruiken. Qua verlichting zijn (solar) ledlampen de meest milieuvriendelijke keuze.

5. (H)eerlijk eten: biologisch en lokaal geproduceerd
Wanneer je hebt gekozen voor een duurzame trouwlocatie, dan mag je ervan uitgaan dat dit ook is doorgevoerd in de catering. Biologische streekproducten zijn doorgaans de meest duurzame optie. Zoals lokaal geproduceerde (natuur)wijn en biologische delicatessen uit de buurt. Het wordt ook steeds gebruikelijker om een volledige vegan lunch of diner aan te bieden. Wil je toch graag een stukje vlees op het menu? Kies dan voor biologisch vlees. Om voedselverspilling tegen te gaan, kun je overleggen of je left-overs van het diner mag meenemen. Dit kan natuurlijk ook prima voor de taart.

6. Droogbloemen en lokale bloemen
Bloemen zijn erg mooi en natuurlijk, maar ze belasten ook het milieu. Toch zijn hierin duurzame keuzes te maken. Zoals bloemen uit het seizoen of lokaal geteelde bloemen. Wist je dat er veel pluktuinen zijn waar je zelf je boeketten kunt samenstellen? Met je bruidsmeisjes zelf de bloemen plukken, is tegelijk een mooi en verbindend uitje voor je bruiloft. Je kunt ook denken aan gedroogde bloemen of pampasgras. En in plaats van tafelboeketjes gebruik je planten. Deze kun je na de bruiloft ook eens als blijvend aandenken in je huis zetten of weggeven.

7. Duurzame give-away
De bedoeling is te consuminderen. En zeg eens eerlijk, hoe lang bewaar jij de gadget die je als bedankt je op een bruiloft krijgt? Overweeg in plaats daarvan bijvoorbeeld een boom te planten namens elk van je gasten. Dit is een prachtig symbool van groei die tegelijk bijdraagt aan het herstel van de natuur.

Geniet van je speciale dag en wees trots op de keuzes die je hebt gemaakt om de wereld een beetje mooier te maken!

Dit artikel is tot stand gekomen door GreenAds.