Partnerbericht

7 groene tips om Earth Day te vieren

Op 22 april is het Earth Day. Kortom: de internationale Dag van de Aarde! Op deze dag geven mensen en bedrijven wereldwijd aandacht aan onze prachtige planeet door haar iets terug te geven. Bomen, bijvoorbeeld! Vier je Earth Day met ons mee?

Wat is Earth Day?

Earth Day is de internationale Dag van de Aarde. Mensen en bedrijven van over de hele wereld organiseren op deze dag activiteiten om de aarde groener en leefbaarder te maken. Denk aan bomen planten, bloemen zaaien of afval oprapen.

Met deze dag vragen we op een positieve manier aandacht voor milieuproblemen die onze planeet bedreigen. Zoals ontbossing, (over)consumptie en luchtverontreiniging. Vanuit Trees for All doen wij natuurlijk graag aan mee aan deze dag!

Kom in actie voor Earth Day

Iedereen kan op Earth Day een steentje bijdragen voor een groene aarde. Of zoals wij zeggen: een boompje! Met deze 7 groene tips kom jij in actie:

1. Plant een boom via Trees for All

Trees for All plant bomen in Nederland en in het buitenland via duurzame bosprojecten. Deze projecten dragen bij aan een beter klimaat, meer biodiversiteit én gezonde leefomstandigheden voor mens en dier. Kortom: bomen zijn een perfect cadeau voor de aarde.

Jij kunt heel makkelijk een boompje met ons mee planten:

  • Doneer een boom ter ere van Earth Day.
  • Kies de projecten waar wij de bomen namens jou mogen planten.
  • Als bewijs krijg je van ons een persoonlijk Earth Day certificaat met je naam erop.
  • Deel het certificaat via social media en motiveer nog meer mensen om een boom te planten!

Natuurlijk houden we je na afloop op de hoogte van hoe het met je bomen gaat. Wil je meer weten over de projecten die we steunen? Kijk dan op onze projectpagina.

2. Bereken jouw persoonlijke CO2-uitstoot en reduceer

Autorijden, de verwarming aanzetten, kleding kopen: al onze dagelijkse activiteiten zorgen voor CO2-uitstoot. De toename van CO2-uitstoot is een van de oorzaken klimaatverandering en de opwarming van de aarde. Voor een groene en gezonde aarde is het dus belangrijk dat we met z’n allen onze uitstoot verminderen.

Daarom hebben we een handige rekentool in het leven geroepen. Hiermee bereken je jouw persoonlijke CO2-footprint op jaarbasis. Zo weet je precies hoeveel CO2 je uitstoot qua energie, vervoer, voeding of kleding. Daarna kun je direct beginnen met reduceren.

En de CO2-uitstoot die je (nog) niet kunt vermijden? Die kun je bij ons op een duurzame manier compenseren: door bomen te planten via onze gecertificeerde bosprojecten.

3. Vier Earth Day met een vegetarisch of vegan diner

Overweeg je een vegetarische of zelfs veganistische levensstijl? Dan is Earth Day een perfecte dag om de allereerste stap te zetten.

De vleesindustrie vraagt veel van onze aarde. Wereldwijd worden bossen gekapt om vee te houden. Ook gaat veel bos verloren door de productie van veevoer. Bovendien zorgt de productie van vlees voor relatief veel CO2-uitstoot.

Vervang je vleesmaaltijd daarom eens een dag (of langer!) voor een vegetarisch alternatief. Wil je nog een stapje verder gaan? Laat dan alle dierlijke producten achterwege en kies voor plantaardige producten. Ook leuk: serveer als bedrijf een vegetarische of vegan lunch voor alle medewerkers. Of nodig je vrienden en familie uit voor een ‘groen’ diner bij jou thuis.

4. Plant een MiniTree

Elk jaar verdwijnen wereldwijd zo’n 3,5 miljard bomen. Daardoor hebben insecten zoals bijen het extra moeilijk. Terwijl bijen juist belangrijk zijn voor de natuur én voor mensen. Ze zorgen voor de bestuiving van planten en bloemen. En daardoor kunnen wij mensen weer genieten van groente en fruit.

Wil je de bijen en andere insecten een steuntje in de rug geven? Plant dan een MiniTree in je tuin. Of zet hem op je balkon. Voor elke verkochte MiniTree gaat een bedrag van € 5 naar Trees for All. Zo zorgen we samen voor nog veel meer bomen om ons heen.

5. Maak een wandeling en ruim het zwerfafval op

Bij Trees for All zijn we gek op boswandelingen. Ga daarom lekker naar buiten op Earth Day en ruim onderweg het afval op dat je tegenkomt voor een schonere planeet. Bij veel gemeentes kun je gratis een afvalgrijper ophalen of lenen.

In plaats van een wandeling kun je natuurlijk ook een fietstocht maken. Neem een lekkere vegetarische of vegan lunch mee voor onderweg en maak er een gezellig dagje uit van. Ook leuk: organiseer een wandel- of fietschallenge met je bedrijf of school en doneer de opbrengst via Trees for All voor Earth Day.

Kun je wel wat inspiratie gebruiken voor een mooie route? Wij hebben vijf mooie boswandelingen in de buurt van onze projecten in Nederland op een rijtje gezet.

6. Wees je bewust van jouw impact

Bijdragen aan een groene aarde begint bij bewustwording. Sta op deze dag daarom wat vaker stil bij alle dingen die je op een dag doet en die impact hebben op het milieu. Zet de kachel een graad lager. Douche een minuut korter. Koop geen nieuwe spullen. En laat de auto eens staan.

Carpoolen of reizen met het openbaar vervoer zijn prima alternatieve opties. En heb je toch nieuwe spullen nodig? Ga dan eerst langs bij een tweedehands winkel. Of kijk of een kledingmaker of reparatiezaak je oude spullen kan herstellen.

7. Plant het voort

Wij geloven dat we samen het verschil kunnen maken voor de aarde, zo lang iedereen een boompje bijdraagt. Laat je omgeving daarom weten dat jij Earth Day viert. En vraag zoveel mogelijk mensen om ook een boom te planten of CO2 te compenseren. Nodig ze uit voor je ‘groene’ diner, geef een MiniTree cadeau of ga samen het bos in. Zo werken we samen aan een groene en gezonde aarde voor iedereen!

Wij wensen jou een groene Earth Day!

Over Trees for All

Bomen zijn hét middel tegen klimaatverandering. Daarom zet Trees for All zich al ruim 20 jaar in voor een bosrijke wereld. Het is onze missie om wereldwijd bestaande bossen te herstellen en nieuwe bossen te planten.

We planten bomen in Nederland en in het buitenland. Daarnaast maken we mensen bewust van het belang van bomen. We gaan daarbij voor brede impact. Onze duurzame bosprojecten dragen niet alleen bij aan een gezond klimaat, maar zorgen ook voor meer biodiversiteit en betere leefomstandigheden. Zo investeren we samen met onze donateurs en partners in een groene en gezonde aarde voor iedereen!