Partnerbericht

6 x zero waste koffie

Tips ‘n tricks om afvalvrij koffie te drinken

Hoe zet je het beste koffie met zo min mogelijk afval? In ieder geval niet met koffiecups, elk kopje is een cupje om weg te gooien. Zonde! Gelukkig zijn er ook andere zetmethodes, zoals de percolator, french press of… cowboy koffie?

Dit artikel is een korte samenvatting van de Weekly van Klooker: 6 x zero waste koffie Deze mailing zit boordevol do’s en dont’s voor een lekker duurzaam kopje koffie. Zeker in deze tijden is het handig als je de supermarkt zo min mogelijk hoeft te bezoeken. Dus neem nog een slokje en lees verder!

Waarom single use koffiecups geen goed idee zijn

Het zal je niet verbazen dat single use verpakkingen geen duurzame opties zijn. Fabrikant Nespresso, van de aluminium koffiecups, weet dat ook en biedt een recycle optie aan voor hun aluminium cups.

Wij hebben heel bewust voor aluminium gekozen, als duurzame optie. Onze capsules zijn namelijk niet alleen te recyclen, ze zijn oneindig te recyclen.

Bron: Retailtrends
Klinkt goed? In de praktijk valt het tegen. Hoewel Nespresso stappen zet in verduurzaming en het beperken van de CO2-uitstoot, worden met dit recycle programma momenteel nog maar 24% van de cups gerecycled. De rest wordt verbrand als restafval en is daarmee juist erg schadelijk voor het milieu. De productie van aluminium heeft namelijk een grote voetafdruk. En sowieso: zouden we afval niet liever mijden dan maken? Het is misschien handig voor de kleinverbruiker dat je één kopje per keer kunt zetten en geen leftovers hoeft weg te gooien. Maar buiten dat zorgt deze zetmethode alleen maar voor onnodig afval. Zoals je kon lezen in ons eerdere artikel over de impact van koffie, worden er wereldwijd zo’n 10 tot 12 miljard koffiecups gebruikt per jaar. Een deel daarvan is van plastic, een ander deel, zoals de Nespressocups, zijn van aluminium.

Biologisch afbreekbare koffiecups

Er zijn ook initiatieven voor andere, minder vervuilende materialen voor koffiecups. Die maken geen gebruik van aluminium of plastic, maar van suikerriet of andere hernieuwbare en biologisch afbreekbare materialen. Zo is er het merk Peeze, dat cups maakt van suikerriet en cellulose. Een stuk beter dan plastic of aluminium, maar nog steeds niet de beste optie voor je milieuvriendelijke koffie. Want hoewel de grondstoffen van de verpakking hernieuwbaar zijn, is het afval niet te recyclen. Geen nood, je hoeft je Nespresso apparaat echt niet weg te gooien.

6x zero waste koffie zetten

Onze tips:

1. Hervulbare koffiecups

2. Cafetière/French press

3. Percolator

4. Filterkoffie met herbruikbare koffiefilters

5. Cowboykoffie

6. Koffie van de pistonmachine

Wil je lezen waarom deze opties zoveel beter zijn, waar ze te koop zijn, of leuke tips wilt zien wat je met je overgebleven koffie kunt doen? Lees dan de hele Weekly van Klooker: 6 x zero waste koffie zetten Wil je meer lezen over de mogelijkheden om meer afvalvrij te leven? Kijk dan nu op ons platform. Klooker zorgt dat jij lekker kunt leven en genieten èn tegelijkertijd bewust kunt kiezen. Alles is écht verantwoord, van topkwaliteit en betaalbaar.