Partnerbericht

5x duurzaam uit eten op Valentijnsdag

Circulair, vegan of zero waste.

Dat hoe en wat we eten een impact op het milieu heeft, wist je vast al wel. Eten en drinken zorgt voor 20 tot 30 procent van onze milieubelasting.

Dit artikel is een samenvatting van de Klooker Weekly: ‘Uit eten: Een duurzaam Valentijnsdiner

Om de impact van wat je eet te verkleinen kun je minder vlees eten, minder weg gooien en duurzaam geproduceerde voeding eten. Maar hoe zit het als je uit eten gaat? Het is een stuk moeilijker om te weten wat je op je bord hebt als je het niet zelf hebt gekookt, en je niet zelf de ingrediënten hebt gekocht. En hoe zit het met voedselverspilling in de keuken? In dit artikel bespreken we waar je op kunt letten als je op zoek bent naar een duurzaam restaurant. Ook hebben we enkele duurzame restaurants op een rijtje gezet. Misschien leuk voor Valentijnsdag?

5 x Duurzame restaurants 

1. The Green house (Utrecht)

Erg bijzonder aan The Green House in Utrecht is het gebouw. Het restaurant bevindt zich namelijk in een volledig circulair en duurzaam gebouwd pand met ingebouwde kas. Het gebouw kan compleet gedemonteerd worden, om ergens anders weer opgebouwd te worden. Bij de bouw werden er zoveel mogelijk hergebruikte materialen gebruikt en er worden zoveel mogelijk producten geleased.

Ook in de keuken staat duurzaamheid centraal. Ze proberen door de jaren heen steeds minder energie te gebruiken. De Green house heeft een publiek toegankelijke kas bij het restaurant. De ingrediënten uit deze Urban Farm worden gebruikt voor de gerechten in het restaurant, en aangevuld met lokale duurzame producten.

Speciaal voor Valentijnsdag (te bestellen op 13 t/m 16 februari) hebben de chefs bij The Green House een viergangenmenu samengesteld voor € 34,50 per persoon.  Maak je reservering hier.


2. Restaurant Karakter (Rotterdam)

Bij restaurant Karakter in Rotterdam serveren ze seizoensgebonden en dagverse gerechten, met vooral biologische producten. Ze hebben geen vaste kaart maar veranderen het menu elke één a twee weken, zodat de chefs kunnen inspelen op het aanbod aan ingrediënten.  Eigenaren Nathan en Pety stellen het wisselende menu samen met het oog op, zoals zij dat noemen “culinair bewustzijn’, dit houdt in dat alles zowel ontzettend lekker als duurzaam moet zijn.

Op 14 februari serveren ze bij restaurant Karakter een speciaal zes gangen Valentijns menu. Er is ook een veganistische variant. De kosten van het menu zijn €69,50 inclusief bubbels.  Maak je reservering hier.

3. Daily Local Cooking (Amersfoort)

Daily Local Cooking in Amersfoort, ook wel DLC-restaurant heeft de intentie om in alle aspecten duurzaam te zijn. Als je binnenstapt zie je dat gelijk. Het restaurant is volledig opgebouwd uit gerecyclede materialen. De ingrediënten komen uit de kas en moestuin bij het restaurant, of zijn van boeren uit de omgeving. Daarnaast werken ze bij DLC ook samen met verschillende maatschappelijke organisaties. Cliënten van stichting bikkel hebben geholpen met de bouw van het restaurant en de kas, en cliënten van zorgorganisatie Amerpoort kweken de de groenten in de kas en moestuin. Op deze manier krijgen  mensen met een beperking of afstand tot de arbeidsmarkt een kans om mee te draaien in de maatschappij.

Bij DLC hebben ze op Valentijnsdag een menu met verschillende smaakvolle gerechtjes voor twee personen voor €37,50 per persoon.  Reserveer het hier.

4. Circl (Amsterdam)

De Chef van Circl in Amsterdam kookt in het restaurant volgens zijn circulaire principes. Hij gaat de strijd aan tegen voedselverspilling door te experimenteren met duurzame kooktechnieken zoals fermenteren en wekken. Zijn doel is om met zo min mogelijk afval en energieverbruik heerlijke gerechten te serveren. De meeste groenten en fruit die gebruikt worden bij Circl komen van Instock, die restpartijen van supermarkten verwerken. Andere producten zijn zoveel mogelijk lokaal.

Reserveer hier een tafeltje bij Circl.

5. Bij Albrecht (Eindhoven)

Bij Albrecht is opgericht door gepassioneerde chef-kok Manfred en natuurvoedingsadviseuse Bernadette. Samen hebben ze één droom. “Horeca met een minimale footprint, inspirerend voor een vegetarische en veganistische lifestyle.” In het restaurant kun je kiezen tussen een veganistische 4-, of 5- gangen food experience, waar volgens Manfred en Bernadette iedereen van kan genieten, óók als je eigenlijk een liefhebber bent van een stukje vlees of vis. Alle gerechten zijn veganistisch en gemaakt met dagverse producten, in de keuken wordt geprobeerd te koken zonder verspilling.

Reserveer hier een tafeltje bij Bij Albrecht


 

Speciaal voor Klooker leden krijg je bij je Valentijn reservering bij The Green House een gratis glas prosecco! Check onze kortingspagina voor de voorwaarden.

Nog geen lid? Wordt nu lid en maak direct gebruik van deze actie, en meer!
Word lid!