Partnerbericht

50.000 activisten voor eerlijke globalisering

Tegelijk met het World Economic Forum (‘Davos’), dit jaar in New York, komen in het Braziliaanse Porto Alegre zo’n 50.000 vertegenwoordigers van 3500 mensenrechtenorganisaties, vrouwenorganisaties en ontwikkelingsorganisaties bij elkaar op het World Social Forum (WSF), van 31 januari tot 5 februari. Het WSF is een platform voor eerlijke globalisering en is de tegenhanger van het WEF, waar het vrije-markt-principe hoger staat aangeschreven dan solidariteit met de minder bedeelden op de wereld.

“Zij Bill Gates, wij Naomi Klein”. Al twintig jaar komen de economische leiders van de (westerse) wereld jaarlijks bij elkaar om in het luxe Zwitserse plaatsje Davos met elkaar de wereldeconomie en globalisering te bespreken. In deze setting van gelijkgestemden is niet of nauwelijks plaats voor het kritische geluid van voorstanders van eerlijke globalisering.

Van Seattle tot Genua stonden mensen op die het niet eens zijn met de globalisering, zoals die wordt voorgestaan door de economische grootmachten. Om verder te komen dan demonstraties en protestacties, werd in 2001 het eerste WSF georganiseerd; een wereldwijd platform waar gelijkgestemde organisaties elkaar kunnen ontmoeten, meningen kunnen uitwisselen en vormen, en waar (internationale) samenwerking kan ontstaan.

Naomi Klein, Rigoberta Menchu (Nobelprijs voor de vrede, 1992), het zijn enkele van de mensen die in Brazilië het woord zullen voeren. Ook Novib is aanwezig met een delegatie, onder leiding van algemeen directeur Sylvia Borren. Vorig jaar was zij één van de hoofdsprekers op het WSF. Samenwerking tussen internationale organisaties en strijden voor een eerlijke en rechtvaardige wereld staan bij Novib hoog op de agenda. Oxfam International, waarvan Novib het Nederlandse lid is, is mede-organisator van het WSF. Dit jaar wordt het forum voor de tweede keer georganiseerd en is het aantal deelnemers verdubbeld. De bedoeling is dat het WSF jaarlijks georganiseerd zal blijven worden, tegelijk met het World Economic Forum.

Novib