Stichting Euro's voor Vrede heeft een online aandelenmarkt over de wederopbouw van Uruzgan ontwikkeld, genaamd Markt voor Vrede. Jongeren op veertien middelbare scholen zullen vanaf deze week gaan handelen in de verwachting van de Nederlandse bevolking: komt de wederopbouw van Urugzan het komende anderhalf jaar op gang? Met als startpeiling, de uitkomst van onze recente peiling onder ruim 5000 mensen. Daaruit blijkt dat 34 procent verwacht dat de wederopbouw van Uruzgan het komende anderhalf jaar op gang komt, 44 procent denkt van niet en 22 procent heeft geen mening.

Aan de hand van de startpeiling, tussenpeilingen, een slotpeiling en nieuwsberichten zullen de scholieren zes weken lang handelen in percentages als '29 tot 30 procent van de Nederlanders verwacht dat de wederopbouw van Uruzgan het komende anderhalf jaar op gang komt', '31 tot 32 procent van de Nederlanders', '33 tot 34 procent', enzovoort. Slim handelen in aandelen en het goed beantwoorden van de dagelijkse quizvraag, leveren credits op.
Op 16 februari, als de Nederlandse vredestroepen precies tweehonderd dagen in Uruzgan zijn, eindigt het spel. Wie de juiste aandelen van de slotpeiling in handen heeft, krijgt extra credits. Voor de beste deelnemers en school zijn er prijzen. De hoofdprijs is een ASN spaarrekening met een krediet van maar liefst 500 euro.
 
Scholen zullen deze geheel nieuwe onderwijsmethode gebruiken als lesstof, als onderwerp voor vakoverstijgende projecten en als onderdeel van het competentiegericht onderwijs. Leerlingen krijgen zo spelenderwijs inzicht in maatschappelijke vraagstukken als 'wederopbouw in een conflictgebied' en 'hoe komt de publieke opinie tot stand'. Bovendien leren de scholieren tevens de werking van een aandelenmarkt.
Markt voor Vrede wordt ondersteund door NCDO, Oxfam Novib en Kerk en Wereld. Kijk op www.marktvoorvrede.nl
 
Voor algemene vragen kunt u contact opnemen met Christian Laheij via 06-51045891 of christian@eurosvoorvrede.nl.
Euro's voor Vrede, Postbus 1528, 3500 BM Utrecht, 030-271436, info@eurosvoorvrede.nl, www.eurosvoorvrede.nl.
Euro's voor Vrede zet zich in voor duurzame vrede. Met frisse, prikkelende projecten proberen we mensen, overheden en bedrijven te bewegen om middelen aan vrede te besteden en niet aan geweld.

 

www.marktvoorvrede.nl

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer