333 politieke gevangenen
Afgelopen woensdag heeft de onafhankelijke Cubaanse Commissie voor Mensenrechten en Verzoening (afgekort: CCDHRN) in Havana bekend gemaakt dat het aantal gewetensgevangen op het eiland de afgelopen zes maanden met 10 % is gegroeid. De Commissie telt op dit moment 333 politieke gevangenen: in juni waren dat er 306. Mensenrechtenactivisten Elizardo Sánchez en Carlos J. Menendez. spreken van 'een verslechtering van de situatie van de burgerlijke, politieke en economische rechten in Cuba.' De nieuwe lijst bevat ook de namen van de 75 leden oppositieleden die in maart 2003 werden gevangengezet en waarvan er 15 voorwaardelijk in vrijheid zijn gesteld.

18 maart 2006
In Nederland zetten maatschappelijke organisaties als de vakcentrale CNV en de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ, lid van de FNV), maar ook solidariteits- en vredesbewegingen als Glasnost in Cuba, Pax Christi, het BBO, Cuba Futuro en CLAT-Nederland zich onverdroten in voor de rechten van de vreedzame oppositie, dus ook voor de vrijlating van de politieke gevangenen, waaronder de groep van 75. Net als in 2004 hebben daarom voornoemde organisaties op 18 maart 2005 om 12.00 uur een demonstratieve wacht bij de Cubaanse ambassade in Den Haag (Scheveningseweg 9) gehouden. De politici Ferrier (CDA), Koenders (PVDA) en Dittrich (D66) namen ook deel. Eind november gaven de gezamenlijke organisaties een verklaring uit, waarbij ze hun blijdschap uitspraken over de toekenning door het Europese parlement van de Sacharov-prijs aan de Damas de Blanco. De organisaties zullen op 18 maart 2006 opnieuw bij de Cubaanse ambassade in Den Haag demonstreren, als de gevangenen nog achter slot en grendel zitten.

Link
*
Ontmoeting met Elisabeth Pruneda Balmasada, de vrouw van CUTC-leider Pedro Pablo Alvarez, die al bijna drie jaar in de gevangenis zit. Ze is één van de Damas de Blanco.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer