Partnerbericht

2021: Tien crises om in de gaten te houden

De wereld wordt in 2021 geconfronteerd met humanitaire crises van enorme omvang. Oorlogen, onderdrukking en de corona pandemie zorgen ervoor dat juist de meest kwetsbare mensen hard worden getroffen. Dit zijn de tien alarmerende crises die Stichting Vluchteling in 2021 nauwlettend in de gaten houdt.

De wereld wordt in 2021 geconfronteerd met een humanitaire noodsituatie van enorme omvang. Dit zijn de 10 alarmerende crises die Stichting Vluchteling in 2021 nauwlettend in de gaten houdt:

10. Mozambique: stijgende humanitaire nood naarmate de opstand toeneemt
Het aantal mensen in nood is in Mozambique bijna verdubbeld nu gewapende opstandelingen het Noorden van het land in hun greep houden, een land dat nog steeds worstelt met herstellen van twee krachtige cyclonen in 2019. Een nieuw strijdtoneel van jihadistisch extremisme is het noorden van Mozambique, de provincie Cabo Delgado, en maakt Mozambique in 2021 een van de meest zorgwekkende landen.

9. Venezuela: corona verergert vluchtelingen- en economische crisis
De ineenstorting van de olie-industrie en aanhoudende politieke instabiliteit in Venezuela zijn de oorzaak van een diepe economische crisis. Hierdoor is er een groot gebrek aan voedsel en medische zorg, waardoor de bevolking lijdt onder grote voedseltekorten en meer dan 5 miljoen Venezolanen op de vlucht is geslagen.

8. Nigeria: conflict en risico op hongersnood in het noordoosten
Zelfs na tien jaar van conflict, die miljoenen mensen op de vlucht deed slaan en confronteert meteen voedselcrisis, neemt het geweld in het noordoosten van Nigeria nog steeds toe. Onschuldige burgers zijn de dupe van het conflict; Nigeria was een van de dodelijkste crises voor burgers in 2020. Het blijft een zeer complexe plek voor hulpverleners om noodhulp te verlenen.

7. Zuid-Soedan: herstel van burgeroorlog komt in gevaar
De humanitaire nood en een kwetsbaar vredesakkoord staan onder enorme druk. Begin 2020 is een nieuwe eenheidsregering aangetreden. Ze staat voor de uitdaging om het land te helpen bij het herstel van de burgeroorlog te midden van aanhoudende conflicten en geweld, etnische spanningen en enorme voedselonzekerheid.

6. Burkina Faso: snelst groeiende humanitaire crisis ter wereld
De humanitaire situatie in Burkina Faso blijft verslechteren. Twee jaar geleden had het land nog vrijwel niet te maken met conflicten of ontheemding. Toenemend geweld heeft meer dan één miljoen mensen op de vlucht gejaagd, meer dan een verdubbeling ten opzichte van het jaar ervoor. Het land kent de snelst groeiende humanitaire crisis van de wereld.

5. Ethiopië: een nieuw conflict bedreigt de hele regio
In 2020 eist het conflict in Tigray een grote tol. Nu het conflict lijkt te escaleren, zal het aantal mensen op de vlucht waarschijnlijk sterk toenemen. Tegelijkertijd zorgen klimaatverandering, de grootste sprinkhanenplaag sinds decennia en de pandemie ervoor dat het aantal mensen in nood stijgt tot de op één na hoogste ter wereld in 2021.

4. Democratische Republiek Congo: ongekende hongercrisis
Het oosten van de Democratische Republiek Congo kampt al ruim twintig jaar met gewapend conflict, voedseltekorten en epidemieën. Het is een van de meest complexe en langdurige humanitaire crises in de wereld. Er zijn nu meer mensen die in Congo worden geconfronteerd met een ernstige voedselcrisis dan ooit tevoren in welk land dan ook.

3. Syrië: de dodelijkste plek op aarde voor hulpverleners
Het jaar 2021 markeert een decennium van conflict in Syrië, waarin geweld, ontheemding en humanitaire nood blijven toenemen. Syrië is het dodelijkste land ter wereld voor hulpverleners. Aanvallen op hulpverleners, burgers, huizen en ziekenhuizen komen veel voor. De helft van de gezondheidsfaciliteiten is niet meer of slechts voor een deel functioneel, waardoor het vermogen van Syriërs om corona het hoofd te bieden, wordt ondermijnd.

2. Afghanistan: vastgelopen vredesproces wordt bedreigd
Voortdurende onzekerheid vormt een bedreiging voor het vredesproces. Daarnaast nemen na vier decennia van crises de humanitaire noden in Afghanistan snel toe te midden van corona en geweld. Waarbij het aantal mensen dat afhankelijk is van hulp begin 2021 bijna verdubbeld is ten opzichte van een jaar eerder.

1. Jemen: een burgeroorlog en dreigende voedselcrisis
In Jemen vindt op dit moment de grootste humanitaire crisis ter wereld plaats. In het land woedt al vijf jaar een burgeroorlog. Veel mensen zijn ondervoed en ziektes verspreiden zich snel door een tekort aan medische voorzieningen. Naarmate corona de economische crisis van het land verergert en er geen politieke oplossing in zicht is, loopt Jemen het risico op een voedselcrisis.

Lees hier het volledige artikel op de website van Stichting Vluchteling.