‘Ontwikkelingssamenwerking 2.0’ is de term die door de 1%CLUB (www.1procentclub.nl) geïntroduceerd is en aangeeft op welke manier armoedebestrijding kan worden vormgegeven met een grote groep mensen. De website bestaat uit een online marktplaats voor kleinschalige projecten op het gebied van ontwikkelingssamenwerking. Kleine organisaties en particuliere initiatieven kunnen een project op de website van de 1%CLUB plaatsen en hierbij foto’s en filmpjes plaatsen en ook blogs schrijven.

De leden bepalen zelf welk project ze willen steunen. Zo kun je de ene keer een schoolproject in Gambia steunen en het volgende moment steun je vrouwen in India om een handeltje in bloemen te kunnen beginnen. Anna Chojnacka (29), een van de oprichters van de 1%CLUB, vertelt dat de nieuwe manier van betrokkenheid bij ontwikkelingssamenwerking veel enthousiaste reacties oplevert. "Er werd door de leden al meer dan 50.000 euro over de projecten verdeeld. Mensen geven gemiddeld tussen de 20 en 30 euro wat dus inderdaad neerkomt op ongeveer 1% van je inkomen. We zijn nu de belangrijke grens van 1.000 leden gepasseerd en we verwachten het komende jaar flink door te groeien".

Het 1.000ste 1%LID meldde zich nog net voor het einde van het jaar aan op de 1%CLUB website. Hanna Hemmink is woonachtig in Senegal en hoorde daar over de 1%CLUB: ”Tijdens een ontmoeting met iemand van een kleine organisatie in Senegal vertelde hij me over de unieke manier van presenteren voor projecten op de website van de 1%CLUB. Hierdoor ben ik ook een kijkje gaan nemen op de website, en was direct enthousiast en heb me dan ook direct aangemeld”. Ze gaat door: ”De 1%BON van 50 euro die ik heb gekregen omdat ik 1.000ste 1%LID ben, zal ik gaan besteden aan mijn eigen project van Stichting Ndongo voor een werkplaats in Senegal en ik hoop dat veel mensen dit voorbeeld zullen volgen!”

Bart Lacroix (33), medeoprichter van de 1%CLUB: "Onze generatie wordt wel eens verweten dat we geen idealen meer hebben. Maar de snelle groei van de 1%CLUB laat zien dat onze generatie wel degelijk iets met ontwikkelingssamenwerking heeft. Als ze maar op de juiste manier worden aangesproken en als ze maar zelf mogen kiezen wat er met hun geld en inspanningen gebeurt. We zijn de eerste generatie die alle techniek, middelen en kennis voorhanden hebben om armoede op te lossen. Met 1% kunnen we veel bereiken, zeker als we het met z’n allen tegelijk doen."

1procent

1%CLUB

1%CLUB is  het crowdfunding platform dat mensen met slimme ideeën in ontwikkelingslanden verbindt met mensen, geld en kennis over de hele …
Profielpagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer