Partnerbericht

10 tips: zo leer je praten als een local!

1. Maak overal praatjes
Ga erop uit en spreek mensen aan, ook al spreek je de taal amper. De locals waarderen het heel erg als je het probeert. Zelfs met een half gemompeld woordje maak je iemand vaak al blij. En je steekt er zelf ook meteen iets van op.

2. Vind lokale vrienden
Met mensen op straat zal je vaak dezelfde soort gesprekken hebben. Probeer daarom lokale vrienden te maken. Dat is niet alleen heel gezellig, maar ook goed om de taal te oefenen en snel te leren.

3. Neem les (met het VSO-budget)
Neem privéles die regelmatig plaatsvindt. Zo dwing je jezelf te blijven oefenen met de taal. Je wilt natuurlijk niet te veel voor gek staan bij de volgende les.

4. Houd altijd een woordenboekje en kladblokje op zak
Het woordenboekje gebruik je tijdens gesprekken op momenten dat je er echt niet uitkomt. In het kladblokje schrijf je woorden op die je vaak hoort en nog niet kent. Of Nederlandse woorden die je vaak wilt gebruiken, maar waarvan je op dat moment de vertaling nog niet weet. Schrijf niet te veel woorden in één keer op – 20 tot 30 woorden per dag is voldoende.

5. Las vaste oefenmomentjes in
Oefen bijvoorbeeld elke avond vijf minuten woordjes. Of neem ’s morgens bij het ontbijt het woordenlijstje uit je kladblok door. Nog een goede manier om thuis woorden te leren: plak overal in huis papiertjes met woorden. Van de tafel en de stoel tot het bestek en je tandenborstel.

6. Dompel jezelf onder in de taal
Praat, lees, schrijf, zing en denk zelfs in de lokale taal. Begin makkelijk. Schrijf je boodschappenlijstje in de lokale taal of probeer een kinderboek te lezen. Kijk televisie of een film, eventueel met ondertiteling. En is er even niemand om je uitspraak of vocabulaire mee te oefenen? Praat dan tegen jezelf.

7. Luister goed
Sommige talen hebben specifieke klanken. Luister goed naar de lokale bevolking en boots de klanken vervolgens na.

8. Kijk en probeer
Om die specifieke klanken te leren moet je niet alleen luisteren, maar ook kijken. Observeer hoe de locals woorden uitspreken, hoe zij hun mond en lippen bewegen. En probeer het daarna zelf.

9. Heb geduld
Bij aankomst begrijp en spreek je misschien nog geen woord. Beetje bij beetje zal dat steeds beter gaan. Maar dat gebeurt niet van de een op de andere dag. Blijf oefenen en word niet ongeduldig. Uiteindelijk leer je het wel.

"Begin met woorden en zinnen die je gebruikt bij het boodschappen doen en om contact te leggen. Ook is het handig om getallen snel te leren." Marja Sosef, VSO-er in Cambodja

10. Wees niet bang om fouten te maken
Oefening baart kunst. Zeker bij het leren van een nieuwe taal. Wees tijdens het oefenen niet bang om verkeerde woorden te gebruiken of om woorden verkeerd uit te spreken. Fouten maken kan soms wat ongemakkelijk voelen, maar van fouten kun je leren. Dus stap uit je comfortzone en ga ervoor!

De VSO-aanpak: delen van kennis voor blijvende verandering
Met het delen van kennis leggen VSO'ers en hun lokale collega's samen de basis voor een blijvende verandering. Dát is de VSO-aanpak. Kennis delen vraagt om mensen die zich daarvoor willen inzetten. Die vol enthousiasme soms wel 2 jaar van hun leven geven om echt iets te bereiken.

Herken jij jezelf?
Lijkt het je interessant een periode in het buitenland te werken? Jouw kennis te delen en je eigen werkervaring te verbreden? Bekijk wat de mogelijkheden zijn voor werken in Afrika en Azië of ontvang nieuws van VSO.