Still uit 'Olave Explains: What to do when your friends are misgendered.'
Video, Opinie

Wat is ‘misgenderen’ en waarom is het een vorm van geweld? #OlaveExplains

Olave Nduwanje weet als trans persoon hoe pijnlijk het is om met de verkeerde voornaamwoorden te worden aangesproken. Ze corrigeert mensen zo vaak mogelijk, maar moet ook oppassen dat ze niet voor haar beurt spreekt. ‘Ongewenst iemands identiteit onthullen kan impact hebben op hun leven.’

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Olave Nduwanje is een belangrijke stem in het anti-racismedebat. Ze is schrijfster, politica, juriste, feministe, publicist en een van de auteurs van ZWART – Afro-Europese literatuur uit de Lage Landen, een verhalenbundel geschreven door mensen die het continent van hun (voor)ouders hebben moeten verlaten.

Je wilt een transgender persoon niet ongewenst 'outen'

In deze aflevering van #OlaveExplains legt Nduwanje uit wat het met iemand doet om ‘gemisgenderd’ te worden, oftewel als je aangesproken wordt met het verkeerde persoonlijk voornaamwoord. Dit kan bij trans personen veel pijn en trauma veroorzaken ‘omdat mensen weigeren je te zien zoals jij gezien wilt worden’.

Anderen corrigeren als ze de mist in gaan is volgens Nudwanje ook belangrijk omdat het hun de kans geeft om te groeien, te leren en respectvollere mensen te worden. Daarom corrigeert Nduwanje het liefst zo vaak mogelijk. Helaas kan dat niet altijd, zegt ze. Je moet bijvoorbeeld altijd letten op je eigen veiligheid en die van anderen. Is een trans vriend die gemisgenderd wordt in deze groep bijvoorbeeld al ‘uit de kast’, of nog niet? Een belangrijke regel daarbij is: ‘Je wilt iemand, die zelf nog niet voor hun identiteit uitkomt, niet outen.’

Bekijk hier de explainer:

Olave Nduwanje is geboren in Burundi en identificeert zich als non-binair en transfemme. In #OlaveExplains legt zij maatschappelijke thema’s uit. Zo bespreekt ze de betekenis van het woord queer, dekoloniseren en institutioneel racisme. Kijkers kunnen op haar video’s reageren met suggesties voor andere thema’s.

Ben jij een racist? #OlaveExplains

Wie bepaalt wie zich vrouw mag noemen?

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

Word abonnee

  • Digitaal + magazine  —   8,00 / maand
  • Alleen digitaal  —   6,00 / maand
Heb je een waardebon? Klik hier om je code in te vullen

Factuurgegevens

Je bestelling

Product
Aantal
Totaal
Subtotaal in winkelwagen  0,00
Besteltotaal  0,00
  •  0,00 iDit is het bedrag dat automatisch van je rekening wordt afgeschreven.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons