Journalistiek voor een eerlijke en duurzame wereld

Voordat je verder leest:

Onafhankelijke journalistiek voor een eerlijke en duurzame wereld kost tijd en geld. Als Vriend van OneWorld steun je voor € 6 per maand onze missie, lees je dagelijks bijzondere verhalen, ontvang je ons magazine en meer!

Ja, ik word Vriend Ik lees eerst verder

Twintig jaar geleden zat je in een volgepropte auto naar Zuid-Frankrijk als vakantiebestemming. Tegenwoordig zijn scootertripjes op Bali of dolfijnen knuffelen op Curaçao de nieuwe standaard. We vliegen als mensheid wat af en niemand die ons tegenhoudt. Tot enkele maanden geleden uit onverwachte hoek een stem klonk: ‘Vlieg verantwoord!’

De stem komt van niemand minder dan KLM. De Koninklijke Luchtvaart Maatschappij roept jou, de reiziger, in een nieuwe campagne op tot minder vliegen. ‘Af en toe is vliegen onontkoombaar, maar samen met u maken wij vliegen milieuvriendelijker. Bedenk of u elkaar echt moet ontmoeten. Is telefoneren ook een optie? Overweeg eens de trein. Neem niet al te veel bagage mee! En als het echt niet anders kan, compenseer dan uw CO2–uitstoot.’ Het is een positieve campagne van KLM, dat zichzelf opnieuw uitvindt als ‘duurzame’ luchtvaartmaatschappij.

KLM stimuleert je op alle mogelijke manieren om te smullen van de verboden vrucht die vliegen heet

In de praktijk geeft KLM heel andere prikkels: ‘hoe vaker u vliegt, hoe beter!’ De basis van die foute prikkels ligt bij Flying Blue, een spaarprogramma van de luchvaartmaatschappij. Hoe meer je vliegt, hoe meer miles en experience points (XP) je spaart. Met die XP kom je in een hoger level, waardoor je nog meer miles krijgt. En met die miles boek je weer nieuwe vluchten! Isn’t this amazing!

Maar wacht, er is meer! Iedereen moet zien dat je een frequent flyer bent. Je krijgt daarom voor elk niveau een kaart met een speciale kleur, waar voordeeltjes aan hangen die mensen die minder vliegen niet krijgen. Heb je een gouden of platinum kaart? Die geeft toegang tot de exclusieve KLM Crown Lounge op Schiphol. Een ‘oase van rust’ waar je tijdens het wachten op je vlucht lekker slaapt of geniet van een uitgebreid warm of koud buffet. Vervolgens heb je voorrang bij het instappen, zodat je als eerste je plekje in het bagagerek kunt claimen. Eenmaal comfortabel in je stoel wordt je speciale status nog eens benadrukt door de captain: ‘Een extra warm welkom voor onze frequent flyers.’

Het toppunt, en ik maak geen grap, is de Flying Blue Petroleum Card. Werk je in de olie- en/of gasindustrie? Dan kom je in aanmerking voor een speciale kaart met extra voordelen zodat jouw vluchten nog soepeler verlopen. Opvallend genoeg is KLM daar nét mee gestopt.

Het lijkt wel of KLM twee werelden kent. Er is de echte wereld waar CO2-uitstoot door vliegen moet worden teruggedrongen en waarin KLM je aanspoort om verantwoord te vliegen. En eenmaal door de douane kom je in het vliegersparadijs. Hier stimuleren zij je op alle mogelijke manieren om te smullen van de verboden vrucht die vliegen heet. Zulke perverse prikkels zijn niet meer van deze tijd. Als ik KLM was, zou ik me schamen.

aircraft-wing-klm-396438

KLM: blauwe reus in groene kleren

Zo probeert KLM van een vervuilend imago af te komen.

Voor het maken van verhalen hebben we jouw steun nodig.

Ja, ik word vriend (€6 per maand)
daniel-profielpagina-cms

Daniël Poolen

Werkt bij het Koninklijk Instituut van Ingenieurs als coördinator duurzaamheid. Als ingenieur lost hij maatschappelijke- en …
Profielpagina