Opinie

De AIVD is geen Tinder

Staat het delen van foto’s op Facebook gelijk aan afgeluisterd worden door de AIVD? De nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv), ook wel ‘de Sleepwet’ genoemd, zorgt voor ontzettend veel discussie.

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Een nieuw dieptepunt in de discussie over de nieuwe aftapwet kwam van Rob Bertholee, de baas van de AIVD, in De Telegraaf. Hij suggereerde dat een dating-app meer zou weten over jou dan de geheime dienst. ‘Kijk eens wat bijvoorbeeld Facebook, Google, Twitter en Tinder allemaal over je weten’, zei Bertholee. ‘Vraag je af of je je zorgen maakt om de juiste zaken.’

Ik deel wat ik wil. Dat maakt nogal een verschil.

Dit is bijzonder misleidend. Bertholee suggereert hiermee dat het aftappen en opslaan van communicatie door de overheid, vergelijkbaar is met het delen van informatie op sociale media. Hij gaat daarmee voorbij aan het feit dat wij er zelf voor kiezen om social media te gebruiken. Ik deel wat ik wil. Dat maakt nogal een verschil met dingen die ongevraagd ‘gedeeld’ wordt. Het gaat dan eigenlijk om informatie die van ons gestolen wordt.

Met de nieuwe Wiv kan alle communicatie, van jou of die van een ander, worden afgeluisterd en opgeslagen. Van gesprekken met je arts over een SOA, tot de hypothetische vragen die je jouw zoekmachine stelt als je ‘s avonds niet kan slapen. En je kan er niets tegen doen.

 

We moeten niet zo zeuren

Minstens net zo tergend: Bertholee durft te zeggen dat ‘wij ons moeten afvragen of wij ons wel zorgen maken om de juiste zaken’. Wordt hiermee bedoeld dat wij niet capabel genoeg zijn om te begrijpen wat de Wiv eigenlijk is? Of verwijt hij ons dat wij ons zorgen maken over de ongebreidelde macht die de overheid hem wil geven? Of bedoelt hij het allebei? Het is hoe dan ook behoorlijk kwalijk.

Hoe hebben we het zo ver laten komen, dat de AIVD nu een bedreiging voor ons is geworden?

Velen hebben zich uitgesproken tegen de controversiële onderdelen van de Wiv, waaronder het sleepnet. Het is dankzij een paar oplettende studenten dat we hier überhaupt nog over kunnen beslissen, morgen. Dit lijkt de AIVD-baas maar irritant te vinden. Bertholee neemt het ons, de burgers, kwalijk dat wij niet blind elke beslissing van de overheid accepteren.

De vrijheid om te demonstreren en je te verzetten tegen bepaalde politieke besluiten is iets waar we in Nederland trots op moeten zijn. Dát zou juist door de AIVD beschermd moeten worden. Nu staat deze vrijheid onder druk, en doet de baas van de geheime dienst alsof wij niet zo moeten zeuren. Hoe hebben we het zo ver laten komen, dat de AIVD nu een bedreiging voor ons is geworden? En als dit zo is, moeten we dan niet júist heel erg twijfelen aan de beslissingen die de overheid neemt?

Delete de AIVD

‘Ik proef vooral een wantrouwen naar de overheid’, zegt Bertholee vervolgens. Hiermee onderstreept hij zijn punt nog eens. De AIVD-baas wantrouwt ons zó erg, dat hij ons allemaal wil kunnen afluisteren, maar als wij daar tegen protesteren, beklaagt hij zich over een gebrek aan vertrouwen in hem.

Als ik van Tinder af wil, delete ik de app. Kan ik de AIVD ook deleten? Nope…

‘Terwijl mensen wel blind varen op bedrijven die commercie als belang hebben’, tiert hij verder. ‘Zo is de privacy van honderden miljoenen mensen in handen van grote bedrijven als Google en Facebook, die hun aandeelhouders tevreden moeten houden. Hun beleid is ondoorzichtig. Dat is veel erger dan de democratisch gecontroleerde geheime diensten, die ook nog eens strikt gebonden zijn aan regels.’ Dit is inderdaad heel erg. Wij zouden er, als burgers, enorm bij gebaat zijn als de overheid ons beter hielp om data-misbruik door bedrijven tegen te gaan. Maar het blijft mijn eigen keuze. Als ik wil Tinderen, doe ik dat mét instemming. En als ik er van af wil, delete ik de app. Of ik gooi mijn telefoon weg. Kan gewoon. Kan ik de AIVD ook deleten? Nope.

Het is niet oké hoe bepaalde grote commerciële bedrijven met onze gegevens omgaan, maar dit kan toch nooit een argument zijn voor de AIVD om hetzelfde te doen? AIVD-baas Bertholee is zo iemand die mij tegen mijn linkerbeen wil schoppen, omdat mijn rechterbeen toch al gebroken is.

De AIVD werkt voor ons, toch?

De overheid wil met deze nieuwe wet alles van je weten. Dat kunnen we niet laten gebeuren. Het beste dat we kunnen doen is ons verzetten. Woensdag kun je alvast tegen stemmen. Laten wij ons woensdag massaal uitspreken tegen de Sleepwet, en tegen die rare praatjes van de AIVD-baas. Laat een duidelijk NEE horen tegen de nieuwe aftapwet. Want we mogen nooit vergeten dat de AIVD voor ons werkt, en niet tegen ons. Dat zou eigenlijk vanzelfsprekend moeten zijn.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

Word abonnee

  • Digitaal + magazine  —   8,00 / maand
  • Alleen digitaal  —   6,00 / maand
Heb je een waardebon? Klik hier om je code in te vullen

Factuurgegevens

Je bestelling

Product
Aantal
Totaal
Subtotaal in winkelwagen  0,00
Besteltotaal  0,00
  •  0,00 iDit is het bedrag dat automatisch van je rekening wordt afgeschreven.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons