Journalistiek voor een eerlijke en duurzame wereld

Voordat je verder leest:

Onafhankelijke journalistiek voor een eerlijke en duurzame wereld kost tijd en geld. Als Vriend van OneWorld steun je voor € 6 per maand onze missie, lees je dagelijks bijzondere verhalen, ontvang je ons magazine en meer!

Ja, ik word Vriend Ik lees eerst verder

Opnieuw is een lid van het Groningse studentencorps Vindicat ernstig toegetakeld. Het systematisch vernederen van een kwetsbare groep (jonge studenten) met lichamelijk en psychisch geweld en ongebreideld seksisme en racisme. Het behoort kennelijk tot een ‘oerhollandse traditie’. Als Vindicat bestond uit verenigde Marokkaanse jongeren, dan sprongen onze rechtsliberalen vijf incidenten geleden op de bres voor de ”Westerse beschaving”. Maar met een beetje geluk schoppen de leden van deze eliteclub het tot VVD-minister.

Bron: twitter.com

Biculturele jongeren moeten van onze premier oppleuren als ze zich misdragen, maar keer op keer worden corpsleden de hand boven het hoofd gehouden. Behalve hypocriet, is dit enorm verontrustend. De corpscultuur is uitgesproken vrouwonvriendelijk en zowel verbaal als fysiek gewelddadig. Excessief alcoholgebruik is onderdeel van de cultuur. Het zijn deze ‘keurige’ dames en heren die straks het establishment van ons land vormen.

Biculturele jongeren moeten van onze premier oppleuren als ze zich misdragen, maar keer op keer worden corpsleden de hand boven het hoofd gehouden.

‘De corporale cultuur is diep geworteld in Nederland, dat krijg je er niet zomaar uit’, wordt ter verdediging gezegd. En seksisme? ‘Dat hoort er nu eenmaal een beetje bij.’ Mensen die het opnemen voor verenigingen klagen doorgaans het hardst als kinderen uit ‘prachtwijken’ zich asociaal gedragen. Als het om witte mannelijke studenten gaat blijft het vaak stil.

Als ontspoorde jongens met een migrantenachtergrond geen verantwoordelijkheid voor hun wangedrag nemen, is het gedaan met ze. Voor het jasje-dasje-type ligt vaak nog steeds een mooie carrière in het verschiet. Met een beetje geluk schoppen zij het met schaamteloos gedrag zelfs tot VVD-minster.

Wanneer het jasje-dasje-type zich misdraagt, ligt er vaak nog steeds een mooie carrière in het verschiet. Met een beetje geluk tot VVD-minister.

Met hun halfslachtige afkeuring van geweld en seksisme vergoeilijken de rechtsliberalen die ons land regeren het wangedrag binnen corporale verenigingen. Ondanks hun denkbeelden en allerhande misstanden kwam het tot een gezellige ontmoeting tussen de corpsleden en het koningshuis tijdens Koningsdag. En nog steeds worden deze clubs voor tienduizenden euro’s gesponsord door universiteiten. Laat dit laatste incident een teken zijn dat er nog veel harder moet worden opgetreden tegen zich misdragende verenigingsjochies.

Voor het maken van verhalen hebben we jouw steun nodig.

Ja, ik word vriend (€6 per maand)
Feel05W9_400x400

Naz Taha

Naz Taha is een journalist van Koerdische afkomst. Ze schrijft, onderzoekt en fotografeert.
Profielpagina