Zuid-Sudan:Uitbraak van ziekten bedreigt duizenden levens in vluchtelingenkamp in Bentiu

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Wat de situatie in het kamp nog verder verergert, is een alarmerende uitbraak van mazelen, hepatitis E en malaria. Medair is een van de hulporganisaties die werkzaam is in het kamp en reageert op de uitbraak van ziekten. "De mensen in het kamp in Bentiu leven onder erbarmelijke omstandigheden en worden blootgesteld aan levensbedreigende ziekten," zegt Lois Fergusson, medisch manager van het noodhulpteam van Medair. "Ze behoren tot de meest kwetsbare mensen in Zuid-Sudan. Ze hebben dringend hulp nodig en we zijn dankbaar dat we kunnen samenwerken met andere organisaties om levensreddende hulp te kunnen bieden."

Er is zeer weinig ruimte beschikbaar voor het opzetten van klinieken. In plaats daarvan gaan de teams van Medair van “deur tot deur” om de uitbraak van ziekten te bestrijden, kinderen te behandelen en mensen door te verwijzen wanneer het nodig is, vooral wanneer er ondervoeding of vermoedelijke hepatitis wordt vastgesteld.

"In bijna elk huishouden vinden we zieke mensen", zegt Alicia Morcombe, gezondheidsmanager bij Medair. "Het is zo goed om te zien hoeveel verschil we kunnen maken door het verstrekken van medische noodhulp. We kunnen nu de mensen behandelen die anders geen hulp hadden gekregen."

Voor hun aankomst in het kamp hebben veel mensen al weken gelopen. Ze kwamen uitgeput, uitgedroogd en hongerig bij het kamp aan, wat hen ernstig verzwakt heeft en vatbaar maakt voor ziekten. Nu wachten ze in het kamp, hopend op vrede en een kans om terug te gaan naar hun dorpen en hun leven weer op te kunnen pakken.

Meer dan 2,2 miljoen Zuid-Sudanezen zijn op de vlucht geslagen sinds het uitbreken van het geweld in december 2013, inclusief 1,6 miljoen mensen die binnen Zuid-Sudan gevlucht zijn naar veiligere gebieden.
Van deze 1,6 miljoen ontheemden, hebben bijna 200,00 mensen hun toevlucht gezocht in vluchtelingenkampen.
Het grootste gedeelte van de mensen, 1,4 miljoen, verblijft op dit moment in de moerassen van Zuid-Sudan of wordt opgevangen door gastgemeenschappen.

 

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons