Zuid-Sudanese studente helpt vluchtelingen de grens over

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

The Guardian meldt dat Betty Asha (23) sinds juli een heldin is binnen het conflict in Zuid-Sudan. Asha besloot in actie te komen toen de gevechten tussen de strijdende partijen zich uitspreidde vanuit Juba, de hoofdstad van Zuid-Sudan, richting haar ouderlijk huis in Yei, dicht bij de grens met Uganda en Congo.

Angstige telefoontjes

Asha ontving angstige telefoontjes van familie en vrienden, waarna ze haar studie en appartement in Kampala verliet. Ze trok richting het noorden, naar de grens tussen Uganda en Zuid-Sudan. In haar eerste week bracht Asha al 800 mensen veilig over de grens naar Uganda. De drie weken daarna hielp ze bijna 1500 bewoners uit Yei vluchtelingenkampen te bereiken. In totaal coördineerde ze de evacuatie van zo’n 2300 vluchtelingen in de eerste maand. "Toen we aankwamen in Oraba [een plek in het noorden van Uganda] betaalde ik de chauffeurs. Het was mijn verantwoordelijkheid om iedereen eten te geven, bij ze te blijven en ervoor te zorgen dat iedereen veilig was", zegt Asha. "Ik bracht ze direct naar het kamp van de VN."

Zij is het bewijs dat mensen grote dingen kunnen bereiken enkel door de kans te krijgen en met de nodige ondersteuning

De Amerikaanse Chris Hurley ontmoette Asha zes jaar geleden toen hij het zuiden van Sudan bezocht als missionaris uit Tennessee. Hurley ondersteunt Asha’s studie en betaalt nu voor de evacuatie van de vluchtelingen. "Het kost maar $5,66 (€5,-) per persoon om hen te vervoeren naar de grens. Ik besteed al meer dan dat enkel aan mijn dagelijkse lunch", zegt hij. "Ik ben nog steeds geschokt door het grote aantal mensen dat Asha kon redden. Zij is het bewijs dat mensen grote dingen kunnen bereiken enkel door de kans te krijgen en met de nodige ondersteuning."

[[{“fid”:”50794″,”view_mode”:”default”,”fields”:{“format”:”default”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:”Kaartje Sudan Uganda”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:”Kaartje Sudan Uganda”},”type”:”media”,”attributes”:{“alt”:”Kaartje Sudan Uganda”,”title”:”Kaartje Sudan Uganda”,”style”:”height:532px; width:271px”,”class”:”file-default media-element”}}]]

 

Bron: Google Maps

88.000 Zuid-Sudanese vluchtelingen

De meeste Zuid-Sudanese vluchtelingen die ze hielp, waaronder Asha’s moeder en vijf broers en zussen, zitten in het Rhino-kamp vlakbij Arua in noordwest Uganda. Zij horen bij een groep van de meer dan 88.000 Zuid-Sudanezen die asiel zoeken bij de grens. Jens Hesemann, veld-coördinator van de VN, zegt: "Ik dacht dat het aantal vluchtelingen van Zuid-Sudan naar beneden ging, maar het is gestegen."

Asha is inmiddels naar Kampala teruggekeerd en heeft haar tweede jaar aan de universiteit voortgezet. Ze ondersteunt Viola, een 12-jarige Zuid-Sudanese vluchteling. "Ik wil een verschil maken in de levens van mensen uit mijn provincie", zegt ze. "Ik blijf telefoontjes uit Yei ontvangen. Ik wil teruggaan en meer mensen helpen om Zuid-Sudan veilig te kunnen verlaten. Yei was een vredig dorp. Nu is het dat niet meer."

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons