Zuid-Afrikaanse scholieren in opstand om ‘racistisch kapselbeleid’

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Update 2/9: Op Pretoria Girls' High School mogen meisjes voorlopig hun haar dragen zoals ze willen. Dat meldt BBC World News. "Geen leerling zal gestraft worden, puur vanwege haar haarstijl, totdat de School Governing Body een nieuwe gedragscode heeft opgesteld", meldde de provinciale onderwijsafgevaardigde Panyaza Lesufi.

Toen een scholiere tegen een docent zei dat ze het niet eens was met de regel dat haar steil of ingebonden gedragen moet worden, antwoordde hij dat ‘het geen wonder is dat je niet presteert op school als je alleen maar met racisme bezig bent’. De bom barstte en het protest verspreidde zich op internet via sociale media en een online petitie. Met deze petitie, die al meer dan 17.000 handtekeningen telt, willen de leerlingen de school aanklagen tegen het dwingen van zwarte meisjes om hun natuurlijke haar te verbergen en het ‘netjes’ te maken door het bijvoorbeeld te steilen.

De hashtag #StopRacismAtPretoriaGirlsHigh is nu trending op sociale media en een video en foto’s waarop te zien is hoe een leraar van de school een telefoon uit de handen van een leerlinge grist, gaan viral. Een foto van een schoolmeisje dat in opstand komt tegen een volwassen man wordt al als ‘iconisch’ bestempeld. De slogan ‘Our hair doesn’t contribute to our academic capabilities’ levert veel support op van mede-Afrikanen.

Panyaza Lesufi, lid van de uitvoerende raad van het onderwijs in de Gauteng provincie waartoe Pretoria behoort, tweette gisterenavond dat hij het niet eens is met het beleid van de school. Vandaag gaat hij langs om de racisme-aanklacht persoonlijk te bekijken.

Hieronder een aantal tweets op een rij:

 

Op twitter komen krachtige quotes voorbij…

 

 

…en krachtige afbeeldingen doen nu al de rondte van de 'iconische' meiden.

 

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons