Z@pp zendt prijswinnende jeugdfilm uit van Indiase ngo

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Op 15 juli vertoont Z@pp de Indiase jeugdfilm I am Kalam.  Het is de eerste speelfilm die werd gemaakt door een ontwikkelingsorganisatie: de Smile Foundation India. De Smile Foundation is een partner van Wilde Ganzen. De film vraagt aandacht voor het recht op onderwijs in India. I am Kalam is een groot succes: de film…

Op 15 juli vertoont Z@pp de Indiase jeugdfilm I am Kalam.  Het is de eerste speelfilm die werd gemaakt door een ontwikkelingsorganisatie: de Smile Foundation India. De Smile Foundation is een partner van Wilde Ganzen. De film vraagt aandacht voor het recht op onderwijs in India. I am Kalam is een groot succes: de film sleepte maar liefst 23 nationale en internationale prijzen in de wacht. 

I am Kalam (Ik ben Kalam) gaat over de arme, intelligente jongen Chhotu. Hij woont in India waar veel mensen geloven dat je geboorte bepaalt wie je bent. Om zijn arme familie te helpen, werkt Chhotu in een eettentje aan de weg. Een speech van de voormalige president Dr. Abdul Kalam, zelf ooit arm, verandert zijn leven. Vanaf dat moment heeft Chhotu maar één doel in zijn leven, president worden en noemt hij zichzelf voortaan Kalam. Met de jeugdfilm laat de Smile Foundation India de strijd zien van een arm kind dat er alles aan doet om zijn dromen te verwezenlijken. Het is een verhaal over het belang van onderwijs voor álle kinderen, ook die in armoede zijn geboren. Daarnaast geeft de film een beeld van de heersende sociale ongelijkheid in de Indiase maatschappij en de neerbuigende houding van de midden- en bovenklasse tegenover de onderklasse. Chhotu, oftewel Kalam, staat voor de miljoenen arme kinderen die worstelen met de heersende problematiek van ongelijkheid in India. De Smile Foundation India komt op voor deze kinderen.

Volgens Wilde Ganzen weet de organisatie, mede dankzij het succes van de film, steeds meer bedrijven en particulieren te motiveren om bij te dragen aan onderwijsprojecten. "Zij realiseren zich dat goed opgeleide kinderen de toekomst van het land zijn", aldus Wilde Ganzen in een persbericht. Wilde Ganzen ondersteunt en stimuleert Smile om zélf het benodigde geld voor onderwijsprojecten in eigen land te werven om zo de afhankelijkheid van internationale donoren te doorbreken. Volgens Wilde Ganzen is het voor non-gouvernementele organisaties in ontwikkelingslanden vaak gemakkelijker om afhankelijk te blijven van buitenlandse donoren, dan om zelf fondsen te werven. Bij de lokale middenklasse en de rijke bovenlaag in opkomende economieën is er inmiddels echter veel geld beschikbaar voor armoedebestrijding in eigen land.

Ik ben Kalam is op zondag 15 juli 2012 om 15.30 uur te zien op Z@pp op Nederland 3.    

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons