Zonne-energie groeit met 30%

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

De markt voor zonne-energie is in 2013 opnieuw aanzienlijk gegroeid. Zowel de opwekking van energie via zonnepanelen als via geconcentreerde thermische zonne-energie (CSP-centrales) nam toe, meldt het World Watch Institute in een gisteren verschenen rapport.

De markt voor zonnepanelen was vorig jaar met meer dan 39 gigawatt goed voor een derde van alle nieuw geïnstalleerde duurzame energiecapaciteit, staat in het rapport. Zonnepanelen wekken nu bijna evenveel energie op als waterkrachtcentrales en meer dan windmolens. Ook de markt voor CSP-centrales groeide. Eind vorig jaar hadden negentien landen CSP-centrales gebouwd of in aanbouw.

Het verbruik van energie opgewekt door zonnepanelen en CSP-centrales steeg wereldwijd met 30 procent tot 124,8 terawattuur. Europa is de grootste verbruiker met 67 procent, gevolgd door Azië (23,9 procent) en Noord-Amerika (8,1 procent). Het aandeel van zonne-energie in de energiemix wereldwijd is 0,5 procent.

Prijsdaling
Ondanks de sterke groei van het aantal installaties daalden de wereldwijde investeringen in zonne-energie met 20 procent, van 106,4 miljard euro in 2012 tot 84,7 miljard in 2013. Die is vooral het gevolg van de lagere prijzen van zonnepanelen. De wereldwijde productie van zonnepanelen steeg in 2012 met slechts 3 procent, terwijl de verkoop met 24 procent steeg. Dat wijst erop dat leveranciers met grote voorraden zitten zitten.

De vooruitzichten voor zonne-energie zijn goed, omdat de prijzen naar verwachting zullen blijven dalen. In steeds meer landen wordt het opwekken van zonne-energie goedkoper dan energie uit conventionele bronnen.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons