Rozemarijn de Kwaasteniet luisterde gisteravond naar de jaarlijkse radio inzamelingsactie Serious Request. Toen het nieuws over de aanslag in Berlijn naar buiten kwam, werd er gehost en gedanst voor onze oosterburen. Maar was het niet sterker geweest om juist nu die stille ramp voorrang te verlenen?
Op de avond van 19 december rijdt er een truck in op een menigte die kerstinkopen doet op een Berlijnse Kerstmarkt. De NOS meldt al snel dat er sprake is van een aanslag. Het nieuws slaat in bij de 3FM DJ’s, die tot Kerst bivakkeren in het Glazen Huis in Breda. Toevallig hebben zij rondom dat zelfde tijdstip een dansfeestje georganiseerd met Nederlands meest klinkende artiesten binnen de dancescene. Na het nieuwsbulletin zegt 3FM-dj Domien: “Het voelt bij ons niet helemaal goed nu wij een uur lang gaan springen en beuken.”
Houding
Deze houding schoot mij in het verkeerde keelgat. Als fervent Serious Request-luisteraar, jaarlijkse gulle gever én zelfs vrijwilliger, voelde ik mij altijd aangesproken door het zender. Maar naar aanleiding van deze woorden en houding draaide ik de volume knop omlaag. Ik had geen zin om te luisteren naar het hypocriete verhaal over hoe erg het in Berlijn allemaal niet was.
Moet 3FM de rest van het jaar dan ook niet solidair zijn met “stillere” conflicten en aanslagen?
Serious Request geeft elk jaar aandacht aan een stille ramp, een idee waar ik achtersta. Dit jaar wordt onder het motto 'Laat ze niet stikken' aandacht gevraagd voor longonstekingen, die elke 35 seconden een kinderleven eisen.
Toch was de reactie van het Glazen Huis op de aanslag in Berlijn in mijn ogen niet erg handig. Dit had niet zozeer te maken met het dansfeestje – natuurlijk moest dit door gaan – maar eerder door de oogkleppen van het zender. Door juist een breed uitgemeten gebeurtenis voorrang te geven ga je weer voorbij aan het ongehoorde leed van kinderen met een longonsteking in ontwikkelingslanden.
Maar het dansfeestje stond nu niet in het teken van deze kinderen, het was veranderd naar een gethematiseerd “vier het leven”-feest voor de Berlijnse slachtoffers. Behoorlijk hypocriet omdat het rondom de internationale humanitaire rampen, zoals Jemen en Syrië (met name Aleppo op het moment), de rest van het jaar angstvallig stil is bij 3FM. Dj-Frank vertelde aan de luisteraar hoe hij voelde over de Berlijnse situatie: “Wij moeten hierbij stil staan.” Ik vraag mij het af. Als 3FM stil staat bij Berlijn, moeten ze de rest van het jaar dan ook niet solidair zijn met “stillere” conflicten en aanslagen?
Media
De overeenkomsten tussen Nederland en Duitsland zijn eenmaal groter dan met de genoemde conflictgebieden. Vanuit deze positie is het te begrijpen dat er eerder identificatie is met onze oosterburen. Daarnaast is een groot evenement zoals Serious Request geen onwaarschijnlijk doelwit voor een soortgelijke situatie. Logisch dat de dj’s zich extra bewust van hun kwetsbaarheid zijn.
Dat Serious Request een stille ramp centraal stelt maakt het een sterk evenement. Toch ondermijnen ze de eigen positie ten opzichte van stille rampen door plots van focus te veranderen wanneer er een gebeurtenis die geografisch dichterbij is vóór de stille ramp te plaatsen. 3FM beschrijft een stille ramp op de site als: “Een mondiaal probleem dat miljoenen mensen raakt, maar waarvoor geen aandacht is in de pers en waar geen geld voor binnenkomt.”
Jammer dat 3FM zelf dus ook mee doet als media die ze bekritiseren omdat ze niet berichten over stille rampen. En juist nú. Zo blijven stille rampen in het ongewisse. 3FM had pas echt een statement gemaakt als ze deze stille ramp, of een ander ondergesneeuwd conflict, boven de aanslag hadden verkozen.
Bron video still: 3FM