Achtergrond

Zien: onbezorgd vakantievieren in Gaza

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Banksy, de Engelse kunstenaar wiens echte identiteit tot nu toe onbekend is gebleven, heeft met de jaren over heel de wereld zijn herkenbare muurschilderingen achtergelaten. Hij staat bekend om de politiek geëngageerde boodschappen die in zijn werk vaak op de voorgrond staan. In Gaza zijn de stencils van spelende kinderen op de restanten van een tot puin gebombardeerd huis onmiskenbare benoemingen van het totale gebrek aan onbezorgdheid dat in het door Israël geïsoleerde gebied heerst.

Naast zijn gebruikelijke werk met graffiti neemt Banksy nu ook de camera ter hand. Resultaat: een ‘reclame’ waarin hij Gaza verkoopt als dé vakantiebestemming: een door veel toeristen nog vrijwel onontdekt oord dat altijd kan rekenen op betrouwbare buur Israël om een oogje in het zeil te houden.

Ondertussen heeft een groep acrobatische jongeren uit de Gazastrook aangeboden om als tour guide te functioneren voor potentiële bezoekers, schrijft The Guardian. In hun videoreactie vertellen ze al stunts uitvoerend over de situatie waarin ze leven.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons