1. Gebruik een passende barbecue
Veel mensen barbecuen vooral in kleine familiekring, maar gebruiken daarvoor toch een grote barbecue. Een kleine of gewone maat barbecue volstaat en verbruikt zo minder brandstof. Voor een feestje kan dan een barbecue worden gehuurd, bijvoorbeeld bij de slager.
2. Wees zuinig met brandstof
Barbecuen op houtskool (briketten), gas of elektriciteit zorgt voor de uitstoot van broeikasgassen; houtskool levert ook fijn stof op. Milieu Centraal onderzocht de milieubelasting van verschillende brandstoffen; er is geen milieuvriendelijkste. Daarom is het vooral van belang dat de brandstof goed gebruikt wordt.
Foto: CC |
Allereerst door slim te grillen, met een barbecue op maat. Daarnaast kan gelet worden op het gebruik van milieuvriendelijke ‘bruine’ aanmaakblokjes, die voornamelijk gemaakt zijn van plantaardig materiaal en waar geen kerosine aan te pas komt. Er zijn ook briketten gemaakt van plantaardige materialen als kokos.
3. Varieer met minder vlees
Barbecuemaaltijden staan vaak in het teken van vlees, wat het milieu flink belast. Door tijdens de barbecue minder vlees te eten en dit aan te vullen met verantwoorde vis, groentespiesen, vleesvervangers, stokbrood en gepofte aardappelen, kan de vleesconsumptie omlaag. Wie toch graag met vlees barbecuet kan kiezen voor minder milieubelastende vleessoorten zoals biologisch vlees en kip.
4. Let op het groen
Hou bij de sla en groente die je bij de barbecue eet, rekening met de seizoenen en de herkomst van de groente.
5. Ga voor fair trade
Drink een fair en/of biologisch glaasje wijn of sinaasappelsap tijdens de barbecue en neem Max Havelaar koffie of thee toe.
6. Recycle
Gebruik herbruikbare borden en bekers, koop geen oververpakte etenswaren.
7. Denk aan je gezondheid en die van anderen
Laat voedsel niet langer dan nodig buiten de koelkast, en probeer rookoverlast voor je buren te voorkomen of nodig ze gezellig uit!