Zesduizend Jordaanse moskeeën krijgen zonnepanelen

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Dit jaar nog wil het ministerie van Energie 120 moskeeën aansluiten zonne-energie. Het ministerie werkt daarvoor samen met het ministerie van Islamitische Zaken. Op termijn moeten alle zesduizend moskeeën in het land zonnepanelen krijgen.

Moskeeën zijn grote energieverbruikers, vooral voor verlichting en airconditioning. "Moskeeën gebruiken enorme hoeveelheden elektriciteit", zegt Ahmad Abu Saa van het ministerie van Energie in de krant Jordan Times. "Het project zal hun elektriciteitsfactuur aanzienlijk verminderen, omdat de zon zo'n 300 dagen per jaar schijnt".

Donaties
De overheid wil vooral een ondersteunende rol spelen en hoopt dat donaties van gelovigen een deel van de middelen kunnen verzekeren. Dat zoiets mogelijk is, bewijst de Abu Ghaweileh-moskee in de hoofdstad Amman. Die beschikt sinds april vorig jaar over zonnepanelen, met dank aan bijdragen van de gelovigen. De moskee spaart nu niet alleen veel geld aan elektriciteitsrekeningen uit, maar kan zelfs stroom verkopen aan het net.

Jordanië importeert het grootste deel van zijn stroomvoorziening uit het buitenland, en zoekt al langer naar manieren om minder afhankelijk te worden. Het land wil daarom tegen 2020 voor 1.650 megawatt aan nieuwe projecten op het net aansluiten.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons