Achtergrond

Zes boeken over het WK en Afrika

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

dewegnaarkaapstad150phDe weg naar Kaapstad

Abdelkader Benali  reisde samen met Jan Mulder van Marokko naar Zuid-Afrika. In De weg naar Kaapstad heeft Benali zijn observaties verwoord.
Niet alleen de positieve kant van voetbal in Afrika, die van droom en kans, komt naar voren, maar ook de kant van de Europese clubs, die veel jong talent uit het continent weghalen.

droomvanza150phDe droom van Zuid-Afrika

Freelance journalisten Floor Milikowski en Evelien Hoekstra trekken momenteel door Nederland om te vertellen en in debat te gaan over ‘De droom van Afrika’. Zij reisden in aanloop naar het wereldkampioenschap door Afrika, op zoek naar het verhaal achter het miljardenevenement. Ook in dit boek komt niet alleen de hoop de vooruitgang naar voren, dat het WK biedt maar ook de criminaliteit, corruptie en nasleep van de apartheid.
Recensie op Afrikanieuws.nl
 

Software: Microsoft Office
De macht van de bal

Op zijn eigen website schrijft journalist Edwin Schoon over zijn boek: “Wie de bal beheerst, kan scoren. Als spits of dictator. Op het veld, in de politieke arena of in de liefde. Dat is de macht van de bal.” In het boek doet Schoon verslag van de acht landen die hij bezoekt, waar hij voetbalhelden, zowel spelers als coaches, uit het verleden opzoekt.  

Africa-United-coverAfrica United. De weg naar het WK

Afrikaanse journalisten over wat voor voetbal voor hen betekent. Het project Twenty Ten: African Media on the Road to 2010 richt zich op het versterken van de journalistieke vaardigheden in Afrika. Het boek bevat een goede afwisseling van paginagrote foto’s en verhalen.

 

playerandrefereePlayer and referee: Conflicting interests and the 2010 FIFA World Cup

In dit boek staan zes verschillende studies van Britse en Afrikaanse onderzoeksjournalisten. Er wordt ingegaan op “manipulatie door misbruik van macht, politieke druk, steekpenningen, fraude en afpersing”, tijdens de voorbereidingen van het aankomende WK. Een studie naar de achtergronden bij het eerste wereldkampioenschap in Afrika. Bespreking in NY Times

laduma150phLaduma! Soccer, politics and society in Africa

Laduma (‘het dondert‘ in isiZulu) is een populaire vreugdekreet na het scoren van een doelpunt. Dit boek is een Engelstalige wetenschappelijke weergave van voetbal in Afrika en is in tegenstelling tot de bovenstaande boeken niet speciaal voor het WK verschenen, maar al in 2006. Het onderzoekt waarom de sport juist onder de koloniale, zwarte bevolking een belangrijke sport werd en waardoor de rituelen en magie hun intrede deden. Bespreking in African Studies Quarterly

 

Dossier
Lees meer over het WK in het OneWorld Sportdossier

Debat
Zondag 30 mei organiseert LUX in Nijmegen Afrika Buitenspel? een programma over de betekenis van het WK en de beleving van voetbal in Afrika. Wat zien we nog van Afrika zodra Eto’o zijn laatste doelpunt heeft gemaakt, en Drogba zijn laatste sprint heeft getrokken? Wat weten we nu eigenlijk van het continent waar “voetbal bijna een religie is”? I.s.m. Roadto2010

Foto boven: straatvoetbal in Zuid-Afrika (cc) Development Works
 

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons